hirdetés

A dokozahexaénsav csökkenti a máj zsírtartalmát gyermekkori nem alkoholos zsírmáj esetén

A nem alkoholos eredetű zsírmáj a leggyakoribb gyermekkori májbetegség a nyugati civilizációkban. Kezelésének első lépése gyermekkorban az életmód változtatás. A második vonalban alkalmazható gyógyszeres terápiát megnehezíti, hogy igen kevés véletlen besorolásos, kontrollcsoportos vizsgálat zajlott gyermekek körében.

hirdetés

A hosszú láncú, többszörösen telítetlen n-3 (ω-3) zsírsavak (LCPUFA) hasznosak lehetnek az obezitás jellegzetes jegyeinek kontrollálásában. Az LCPUFA csökkenti a plazma triglicerid-koncentrációját, antiinflammatorikus és inzulinszenzitizáló hatással bír. Ezek a hatások érdekesek lehetnek a nem alkoholos zsírmáj (NAFLD) szempontjából is, amelynek patogenezisében az inzulinrezisztencia játszik központi szerepet, és a betegség progressziója során gyulladásos folyamatok is aktiválódnak a májban. Felnőttek körében véletlen besorolásos, kontrollcsoportos vizsgálatok igazolták az n-3 LCPUFA szupplementáció (eikozapentaénsav [EPA], dokozahexaénsav [DHA]) eredményességét a máj zsírtartalmának csökkentésében. Az itt bemutatott véletlen besorolásos, kontrollcsoportos vizsgálatot NAFLD-s gyermekeken végezték, hogy a DHA-szupplementáció hatását vizsgálják.

A vizsgálatban 60 gyermek vett részt, mindannyiuknál NAFLD-t diagnosztizáltak laboratóriumi vizsgálatok (perzisztáló, emelkedett ALT), ultrahang (diffúz hiperechogenitás) és májbiopszia alapján. Az ismert egyéb májbetegségek (virális hepatitisz, Wilson-kór, autoimmun hepatitisz, cöliákia, alfa-1-antitrpszin-hiány) mellett kizáró tényező volt (1) a máj zsírosodását okozó gyógyszerszedés, (2) parenterális táplálás, (3) a szénhidrát-metabolizmus zavaraival járó kórképek jelenléte, (4) korábbi halolajhasználat. A vizsgálat elsődleges kimeneteli végpontjának a máj ultrahanggal észlelt zsírtartalmának csökkenését tekintették 6 hónapos kezelés után. A 60 beteget három csoportba osztották: az első csoport (n=20) napi 500 mg DHA-t, a második csoport (n=20) napi 250 mg DHA-t, a harmadik csoport (n=20) placebót kapott. Fél évvel a terápia kezdete után vizsgálták a betegek máját ultrahanggal, orális glükóztolerancia tesztet végeztek, meghatározták az inzulinszenzitivitási indexet és a vér zsírsavkoncentrációját.

A compliance kiváló volt a vizsgálat során, mellékhatást nem észleltek. A vér DHA-koncentrációja növekedett: a 250 mg-ot kapó csoportban 0,65%-kal, az 500 mg DHA-szupplementációban részesülő csoportban 1,15%-kal. Az inzulinszenzitivitási index növekedése és a trigliceridszint csökkenése hasonló mértékű volt a két kezelt csoportban. Ugyanakkor az ALT és a testtömegindex érdemben nem változott a három csoportban. A máj zsírtartalma a kezelés hatására csökkent mindkét terápiás csoportban, míg a placebocsoportban nem észleltek változást. A 250 mg-os és az 500 mg-os dózis hatása között nem volt különbség.

Ez volt az első gyermekek körében elvégzett, randomizált, kontrollcsoportos vizsgálat, mely szerint a DHA-szupplementáció csökkenti a máj zsírtartalmát és javítja az inzulinszenzitivitási indexet NAFLD esetén. A tanulmányban a 250 mg-os dózis hasonlóan hatásosnak mutatkozott, mint az 500 mg-os.

Kísérletes modellekben az n-3 PUFA csökkentette a máj szteatózisát, gyulladását, és gátolta az n-6 PUFA-ból az eikozanoidok termelését. Továbbá a DHA-ban gazdag olajok a génexpresszió megváltoztatásával elhízott állatokban csökkentették a máj szteatózisát.

A DHA inzulinszenzitivitást javító hatása feltehetően az inzulinszenzitivitást, glükóztranszportot meghatározó gének upregulációján keresztül valósul meg. Ezek a hatások azonban nem általánosak, úgy tűnik, hogy csak az NAFLD-s betegeknél érvényesülnek.

Összefoglalva, a fenti vizsgálat alapján a NAFLD kezelésében a DHA kedvező hatásúnak mutatkozott. Felmerül a NAFLD terápiájának kiegészítése DHA-val, többirányú megközelítés részeként.

A referátum az alábbi közlemény alapján készült:

Nobili V, Bedogni G, Alisi A, et al. Docosahexaenoic acid supplementation decreases liver fat content in children with non-alcoholic fatty liver disease: double-blind randomised controlled clinical trial. Arch Dis Child 2011;96:350–353

 

Dr. M. K.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.