hirdetés

A vaszkuláris endothelialis növekedési faktor kompenzációs szerepe collagen colitisben

Célkitűzés. A collagen colitis olyan krónikus gyulladásos bélbetegség, melyre az éretlen kötőszöveti állomány sávos subepithelialis felszaporodása jellemző. Utóbbi gyakran csak átmeneti jelenség, ezért létrejöttéért a kötőszöveti állomány termeléséért és lebontásáért felelős folyamatok egyensúlyzavarát tartják felelősnek. A vaszkuláris endothelialis növekedési faktor központi szerepet játszik a kötőszöveti állomány lebontásának szabályozásában. Megvizsgáltuk ezért, hogyan alakul a vaszkuláris endothelialis növekedési faktor expressziója collagen colitises betegek vastagbél-nyálkahártyájában krónikus budesonid-kezelés előtt és után.

 Módszerek. Kvantitatív immunhisztokémiai eljárással, területszázalék-meghatározással (area morphometry) mértük az immunreaktív vaszkuláris endothelialis növekedési faktor, tenascin és a leukocyta antigén (common leukocyte antigen) mennyiségét vastagbél-nyálkahártya biopsziás szövetmintáinak epithelium és lamina propria rétegében.

 A collagen colitis a bélrendszer ismeretlen eredetű, krónikus gyulladásos betegsége. A betegségre szövettanilag az extracelluláris állomány (ECM) sávos, legalább 10 mikrométert elérő megvastagodása, az epithel nyiroksejtes infiltrációja és a lamina propria gyulladásos beszűrődése jellemző [1–3]. A fő tünet tipikus esetben a vizes hasmenés, az endoszkópos lelet legtöbbször semmitmondó. A betegség tünetei különböző  gyulladáscsökkentő szerek, 5-aminoszalicilsav, szisztémásan adott kortikoszteroidok, per os alkalmazott budesonid és hasmenést csökkentő készítmények hatására javulást mutatnak [4–7].

 A subepithelialis ECM felszaporodásának oka egyelőre ismeretlen. Az ECM legnagyobbrészt különböző kollagéntípusokból (I, III és VI) és a tenascin nevű glikoproteinből áll, utóbbi mennyiségének növekedése a kötőszöveti állomány gyorsabb átépülését jelzi [8–11]. A betegségre jellemző ECM felszaporodás az esetek egy részében csak átmeneti, ezért létrejöttéért a kötőszöveti állomány termeléséért és lebontásáért felelős folyamatok egyensúlyzavarát tartják felelősnek [8,12].

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Thomas Griga, Andreas Tromm, Wolff Schmiegel, Okka Pfisterer, Klaus-M. Müller és Frank Brasch
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.