hirdetés

A veleszületett szívbetegségben szenvedő terhesek ellátása

A veleszületett szívbetegségek ugyan ritkán – az összes élveszületés mindössze 0,5–0,8%-ában – fordulnak elő, az újszülött cardiovascularis rendszerére mégis komoly veszélyt jelentenek. Szerencsére a gyermekszívsebészet fejlődésének köszönhetően sok ilyen gyermek jó egészségben éri meg a fogamzóképes kort. Egy veleszületett szívbetegségben szenvedő nő állapota terhesség előtt normális lehet, azonban a cardiovascularis rendszer terhesség alatti változásai drámai módon megváltoztathatják az állapotát (1. táblázat). Egy közelmúltbeli vizsgálat megállapította, hogy 2491 veleszületett szívbetegségben szenvedő nő közül 11%-nál a terhesség alatt szívelégtelenség, ritmuszavar vagy más cardiovascularis probléma jelentkezett, ráadásul súlyos formában.
  Korábban a veleszületett szívbetegségben szenvedő nőknek gyakran azt tanácsolták, hogy ne essenek teherbe vagy szakíttassák meg terhességüket. A műtéti technika fejlődésének köszönhetően azonban jelentősen javult a kimenetel e betegcsoportban. Ideális esetben a műtétet természetesen a fogamzás előtt kell elvégezni, különösen akkor, ha a betegnek már cyanosisa van. A terhesség alatt jelentkező enyhe cardialis problémákkal – például a halk systolés zörejjel és a T-hullám-eltérések többségével – nem feltétlenül kell azonnal foglalkozni, más tünetek (pl. mellkasi fájdalom, terhelésre jelentkező syncope vagy dyspnoe) ugyanakkor kivizsgálást igényelnek, mert fel nem ismert rendellenességek húzódhatnak meg a háttérben.

Kommentár: Dr. Bálint O. Hajnalka, Dr. Andréka Péter

Egy 2007-ben publikált kanadai tanulmány szerint 1985-höz viszonyítva 2000-re megkétszereződött a veleszületett szívbetegek aránya az ellátásra szoruló 13–40 éves korosztályban. Ez azt jelenti, hogy manapság megduplázódott azoknak a száma, akiknél a gyermekvállalás problémakörével is foglalkozni kell a veleszületett szívbetegek számára létrehozott felnőttambulancián. A komplex veleszületett szívhibák esetén a terhesség speciális szakmai buktatókat rejt, és jól megszervezett (gyermek és felnőtt) nőgyógyászati és kardiológiai együttműködést igényel, ahogy az világosan kiderül Freeman és Foley cikkéből is.
  Kétségkívül a gyermekkori szívsebészeti, valamint az intervenciós technikák fejlődésének köszönhetjük, hogy a veleszületett szívbetegségben szenvedők majdnem 90%-a megéri a felnőttkort. Szerencsére számos beteg jó funkcionális állapotnak örvend, annak ellenére, hogy sokan közülük jelentős reziduális hemodinamikai eltéréssel élnek. Ez az oka annak, hogy még a tünetmentes betegeknél is jelentkezhetnek tünetek, amikor a szervezet nem tud alkalmazkodni a terhesség okozta stresszhez és hemodinamikai változásokhoz. A várandósoknál gyakran gondot okoz a terhesség okozta tipikus panaszok elkülönítése a szívpanaszoktól (pl. fáradékonyság, dyspnoe, szapora szívdobogás, lábszár-oedema). Terhességben nem sok diagnosztikai módszer áll rendelkezésünkre, de az esetek többségében a klinikai vizsgálat mellett EKG (holter-EKG) és echocardiographia segítségével felállítható a diagnózis.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.