hirdetés

ADVANCE

  Előzmények

   A cukorbetegség prevalenciája gyorsan növekszik. A különböző országok statisztikai adatait nem könnyű összemérni, de hihető adatnak látszik, hogy 1994-ben kb. 110 millió diabeteses beteg élt a Földön és 2010-re ez a szám 239 millió lesz, tehát több mint a duplája.1 A másik, világméretű egészségügyi gond a hypertonia. Amikor a The Lancet nemrég megjelent szerkesztőségi közleményében azt írták le, hogy az artériás hipertenzió „fékezhetetlen és legyőzi a világot”,2 az nem szépirodalmi hiperbola, hanem tárgyszerű tudományos megfogalmazás: becslés szerint 2025-ben másfél milliárd embernek lesz magas a vérnyomása. Ráadásul a szakértők azt is hangsúlyozzák, hogy még a tájékozottnak vélt emberek – például a korábbi amerikai elnök, Bill Clinton – is úgy gondolják, hogy ha sikerült a tenziót csökkenteni, akkor a kezelés abbahagyható.
    Nem meglepő, hogy a metabolikus szindróma, aminek a cukoranyagcsere zavara és a magas vérnyomás alapvető eleme, ugyancsak mind gyakrabban észlelhető: egy új finn vizsgálat tanúsága szerint a 24 éves korcsoportban 1986 és 2001 között a tünetcsoport prevalenciája hét-nyolcszorosára növekedett.3 Tekintve, hogy vizsgálatok sora igazolta: a cukorbetegek között gyakoribb a hypertonia, mint az azonos életkorú nem diabetesesek körében, illetve cukorbetegségben a súlyos kardiovaszkuláris szövődmények bekövetkezte elsősorban a hypertonia megjelenésétől függ, nyilvánvaló, hogy a két jelentős kockázati tényező prevalenciájának növekedése maga után vonja a szív- és érrendszeri betegségek mind gyakoribb kialakulását.

 

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Matos Lajos
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.