Agyi implantátum, amely észleli és kezeli az epilepsziás rohamot

Jövő évben a kutatók már betegekben fognak tesztelni egy egyedülálló agyi implantátumot, amely egyidejűleg érzékeli az agyi elektromos aktivitást és bocsát ki elektromos impulzusokat – közölte az eszközt kifejlesztő cég, a Medtronic.

hirdetés

A mély agyi ingerlőket elsősorban a Parkinson-kórral és más betegségekkel kapcsolatos mozgászavarok szabályozására használják, de Európában és Kanadában az epilepszia kezelésére is, és egyelőre kísérletképpen a súlyos depresszió és a kényszerbetegség terápiájára. Az orvosoknak azonban próba-szerencse alapon kell meghatározniuk minden egyes betegnél az elektromos ingerlés optimális paramétereit.

Ennél „okosabb” ingerlő a Medtronic már létező mély agyi stimulátorának tökéletesített verziója – a régebbi verziót már szerte a világon több mint 80 000 emberbe ültették be. Ehhez a Medtronic most hozzáadott egy chipet, s így az ingerlő érzékeli az agyi elektromos aktivitást és automatikusan válaszol annak változásaira.

„Ha már egyszer ott van az eszköz az agyban, kihasználhatjuk azt a lehetőséget, hogy észleli az agy működését” – mondta az MIT Technology Review-jának Lothar Krinke, a Medtronic mély agyi ingerlőkkel foglalkozó divíziójának vezetője. Ez azt jelenti, hogy az eszköz automatikusan válaszolni tud arra, ha a beteg tünetei súlyosbodnak és ki is tudja kapcsolni magát, például ha alszik a páciens. ”Csak akkor akarunk elektromos ingerlést alkalmazni, amikor arra tényleg szükség van” – mondta Krinke. A cég állatokban már kipróbálta az eszközt, és jövőre független kutatók Parkinson-kóros és epilepsziás betegekben fogják tesztelni.

Bár ezek az implantátumok invazívak, mégis életfontosságúak lehetnek az olyan betegek számára, akik nem reagálnak a gyógyszerekre – mondta Dwayne Godwin, a Wake Forest Orvostudományi Egyetemen dolgozó idegtudományi kutató. „Ahogy egyre elterjedtebben használják majd ezeket az eszközöket, jobban meg fogjuk érteni, hogy melyik a legjobb az egyes betegségek esetében.”

Léteznek más olyan agyi implantátumok is, amelyek az agyi elektromos aktivitást is tudják érzékelni, és stimulálni is képesek az agyat, csak éppen nem egyidejűleg. Egy kaliforniai cég, a NeuroPace például egy olyan eszközt fejlesztett ki, amely az idő legnagyobb részében azt figyeli, hogy nem kezdődik-e epilepsziás roham. Ha a roham előjeleit észleli, kis elektromos sokkokat ad le, mint egy pacemaker, amellyel megakadályozza, hogy a kóros aktivitás szétterjedjen az agyban és rohamot váltson ki.

Egy olyan eszköz, amely egyidejűleg képes észlelni az agy aktivitását és ingerelni is az agyat nagyon hasznos lehet az olyan betegekben, akiknek tünetei fluktuálnak, időfüggően változnak. A Parkinson-kórosokkal például gyakran ez a helyzet. „Úgy gondolom, ez az új eszköz nagyon érdekes kutatási eszköz a mozgászavarok esetében, amelyeknél folytonosak a spontán változások, és a betegnek hasznára lehet, ha mindig a megfelelő intenzitású ingerlésben részesül” – mondta Frank Fischer, a NeuroPace vezetője.

Krinke hozzátette, hogy a mély agyi ingerő észlelési képessége azt is lehetővé teszi, hogy megállapítsák, hogy amikor egy beteg tünetei romlanak, az implantátum még mindig jól működik-e. Az eszköz ugyanis öndiagnózisra képes: jelzi, ha eltörött.

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.