hirdetés

Aki elhízott, az beteg

Pusztán mítosz, hogy elhízottan is lehet egészséges az ember. A kijelentés a téma eddigi legszélesebb körű vizsgálatán alapul, amelyben 3,5 millió brit lakos adatait dolgozták fel.

hirdetés

Elhízásról a 30 kg/m2-t elérő vagy meghaladó testtömegindex (BMI) esetén beszélünk. Mivel egyre többen tartoznak ebbe a kategóriába (az Egyesült Államokban már a lakosság egyharmada, a magyar lakosság közel egynegyede), a téma fontosabb, mint valaha. Az American Medical Association 2013 óta betegségnek tekinti az elhízást, amelynek alapját a magas BMI-vel járó metabolikus zavarokról addigra felhalmozódott ismeretek, illetve a keringési betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának fokozódásáról feltárt bizonyítékok jelentették.

Azonnal megjelentek azonban az ellenvélemények is, amelyek szerint nem lehet minden 30 feletti testtömegindexű embert megbélyegezni a „beteg” kategóriába sorolással. Különösen nem kell mindenkit kezelni (Curr Opin Endocrinol Diabetes Obes 2013;20:369–376). Az „egészséges elhízott” kategória létezését vallók ugyan elismerik, hogy a testtömeg csökkentésével javulhatnak egyes metabolikus és gyulladásos mutatók, ám érvelésük szerint a kardiometabolikus kockázat hátterének folyamatainak csak részleteiben ismerjük.

A European Congress on Obesity (Porto, május 17–20) egyik nagy érdeklődéssel várt előadása azonban rámutatott: „egészséges obez” ember márpedig nincs. A téma eddigi legszélesebb körű vizsgálatát a University of Birmingham orvosai ismertették. Összesen 3,5 millió brit lakos adatait dolgozták fel, akiket 1995 és 2015 között vontak be egy egészségfejlesztése projektbe. Belépésükkör egyikük anamnézisében sem szerepelt kardiovaszkuláris betegség.

A résztvevőket alcsoportokra osztották testtömegindexük, továbbá metabolikus mutatóik (diabétesz, koleszterinszint, vérnyomás magassága stb.) alapján. Négy csoportot alakítottak ki (0; 1; 2; 3.), a nullás (egészséges) csoportba a metabolikus zavaroktól mentes egyének kerülhettek, normális vérnyomással, koleszterinszinttel. A többi csoportba az eltérések arányában kerültek a résztvevők.

A követési idő alatt számos résztvevőnél jelentkeztek súlyos betegségek: koszorúér-betegség 61 546 főnél, stroke vagy TIA 54 705 főnél, szívelégtelenség 25 254 főnél, perifériás érbetegség 23 797 főnél. Az elhízott betegek körében a nemkívánatos kardiovaszkuláris események kockázata sokkal kifejezettebb volt.

Azon elhízottak körében, akik anyagcsere-mutatóik alapján az „egészséges elhízott” kategóriába tartozhattak volna, 49%-kal volt magasabb a koszorúér-betegség kockázata, továbbá 96%-kal volt magasabb a szívelégtelenség kockázata, mint a normális testtümegindexű, hasonló anyagcsere-státusú résztvevőké.

Dr. Rishi Caleyachetty, a vizsgálat vezetője így foglalta össze kutatásuk üzenetét: „Pusztán mítosz, hogy elhízottan is lehet egészséges az ember. Minden orvos felelőssége, hogy határozottan szorgalmazza elhízott pácienseinél  – és természetesen a túlsúlyosaknál is – a testtömeg csökkentését.” 

 

Forrás:

1. ECO

2. Medical News Today

Dr. V. Z.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.