hirdetés

Súlyos kövérségben a keringési elégtelenséget kell kezelni

Új amerikai vizsgálat adatai szerint a súlyos kövérség az egyéb kockázati tényezők figyelembevétele után is kétszeresére növeli a keringési elégtelenség kockázatát, miközben az agyi katasztrófa vagy a szívinfarktus esélye nem lesz szignifikánsan nagyobb.

hirdetés

Az Egyesült Államokban a testsúly növekedése jelentős társadalmi és egészségügyi gond. A U.S. Centers for Disease Control and Prevention legújabb adatai szerint minden harmadik amerikai kövér, de ezek 5%-a súlyosan kövér, ami a hivatalos statisztikák szerint 35-nél nagyobb testtömegindexet jelent. A Johns Hopkins Egyetem munkacsoportja ez utóbbi népesség egészségügyi jelentőségével foglalkozott; vizsgálatuk eredményeit a Journal of the American Heart Association közölte. 

A téma – sajnos – számunkra is igen fontos. A WHO statisztikája szerint az Európai Unióban átlagosan a magyar állampolgárok nyomják a legtöbbet a személymérlegen. A felnőtt korú, 30-nál nagyobb testtömeg indexű magyarok a népesség 28,5%-át teszik ki, míg az EU 27 tagországában ennek átlagértéke 16,6%. Ez azt jelenti, hogy a minden negyedik magyar nem csupán túlsúlyos, hanem kifejezetten kövér.

A munkacsoport Chiadi Ndumele vezetésével az Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) tanulmány 13 730 résztvevőjének adatait dolgozta fel. A megfigyelés 1987 és 1989 között kezdődött, az átlagosan 54 éves vizsgálati alanyok testtömegindexe legalább 18,5 volt, és középértékben 23 évig követték őket. Az ismert kockázati tényezők (vérnyomás, diabétesz, lipidek) mellett az értékelés során figyelembe vették a demográfiai tényezőket, a fizikai aktivitást, a dohányzást, az alkoholfogyasztást is.

Keringési elégtelenséget 2235 esetben észleltek, koszorúér-eseményből 1653, szélütésből 986 fordult elő. A dekompenzáció relatív hazárd értéke (HR) a legalább 35-ös testtömegindexűek csoportjában bizonyult a legnagyobbnak: 3,74 (95%-os MT: 3,24–4,31), a koszorúér-betegségre a HR 2,00-nak adódott (95%-os MT: 1,67–2,40), az agyi katasztrófára pedig 1,75-nak (95%-os MT: 1,40–2,20).

„A súlyos kövérség a keringési elégtelenségre vonatkozóan vizsgálatunk szerint a legkevésbé magyarázható és a legjelentősebb kockázati tényező, mert nincs „mágikus pilula” a kezelésére, mint a magas koleszterinszint vagy a magas vérnyomás esetében – írta Ndumele adjunktus.  – Diétával és testedzéssel a betegek próbálnak súlyt leadni, de a kóros elhízás szintjéig eljutva ez a harcuk gyakorta hiábavaló.” A nagy testtömeg nagyobb anyagcsereigényt támaszthat a szívvel szemben, vagy a zsírtömeg a szívizomsejtek számára toxikus molekulákat termel.

Míg a koszorúér-betegség és az agyi katasztrófa valószínűsége semmilyen számítás szerint nem függött ilyen mértékben a testtömegindextől, a testtömegindex minden öt egységnyi növekedése a keringési elégtelenség előfordulásának csaknem 30%-os növekedésével járt. „Ez azt jelzi, hogy a keringési elégtelenség megelőzése szempontjából igen fontos ismerethez jutottunk.”

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.