hirdetés

Túl sok nátriumot eszünk, de szívelégtelenségben a túl kevés is árt

A legújabb statisztikai adatok szerint a felnőtt amerikaiak 89%-a, a gyermekek 90%-a több nátriumot fogyaszt az egészségügyi határértéknél. Ugyanakkor egy új vizsgálati adatai szerint a mind gyakoribb szívelégtelenség eseteiben a nátriummegvonás állapotromlást idézhet elő.

hirdetés

A Morbidity and Mortality Weekly januári száma arról számol be, hogy mind az amerikai felnőttek, mind a gyermekek 89-90%-a több nátriumot fogyaszt az egészségügyi ajánlásban szereplő napi 2300 mg-nál. A fölmérés szerint a magasvérnyomás-betegségben szenvedők jelentős többsége (86%-a) sem követi a nátriumbevitel csökkentésére vonatkozó orvosi tanácsot.

A 2015–2020-as időszakra vonatkozó hivatalos amerikai diétás ajánlás úgy szól, hogy a 14 éves vagy idősebb amerikaiak napi 2300 mg-nál kevesebb nátriumot vegyenek magukhoz, a 2-13 esztendősek pedig még kisebb mennyiségű konyhasót fogyasszanak.

A Centers for Disease Control an Prevention (CDC) kutatói 2009 és 2011 között 14 728 felnőttet és gyermeket vizsgáltak. Az derült ki, hogy a férfiak még több nátriumot fogyasztottak, mint a nők: a férfiak 98%-a, illetve a nők 80%-a fogyasztott napi 2300 mg-nál többet (p<0,001). A legsósabban étkezők a 19–50 évesek voltak. A nagy kardiovaszkuláris kockázatúakból az 61 évesnél idősebbek, a feketék, illetve a hipertóniások vagy prehipertóniások nátriumfogyasztása négy közül átlagosan három esetben meghaladta a javasolt mennyiséget.

Ezzel szemben a JACC: Heart Failure januári száma Rami Doukky és munkacsoportjának tanulmányát közölte, akik 902, II-III. fokozatú, szívelégtelenségben szenvedő beteget vizsgáltak átlagosan 36 hónapon keresztül. A betegek vagy nátriumban szegény étrenden (< 2500 mg/nap), vagy nem sószegény koszton (≥ 2500 mg/nap) voltak. Elsődleges végpontnak a keringési elégtelenség miatti hospitalizációt vagy a halált tekintették.

A szívelégtelenség vagy halálozás szignifikánsan nagyobb volt a csökkentett nátriumtartalmú étrendre fogott csoportban (HR: 1,85, 95%-os MT: 1,21–2,84). A szívhalál szempontjából a különbség nem bizonyult szignifikánsnak (HR: 1,62, 95%-os MT: 0,70–3,73). A kutatók szerint krónikus szívelégtelenségben a nátriumbevitel megszorítása kedvezőtlenül befolyásolhatja a klinikai állapotot.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.