hirdetés

ESC 2014-13: Veszélyes elsózni az egészséget

A European Society of Cardiology idei kongresszusán az egyik legnagyobb vita a konyhasófogyasztás és a szív-ér rendszeri halálozás kérdésében alakult ki. A PURE tanulmány 17 ország lakóinak konyhasó fogyasztási, vérnyomás- és kardiovaszkuláris halálozási adataiból állapította meg, hogy a sok só emeli a vérnyomást, de az igen kevés só is növeli a szív-ér rendszeri halálozást.

hirdetés

Évtizedek óta zajlik a vita a konyhasó túlzott fogyasztásának egészségügyi hátrányairól, de a kérdést megbízhatóan megválaszolni a kutatóknak még mindig nem sikerült. A European Society of Cardiology (ESC) idei kongresszusán a PURE vizsgálat eredményei alapján ismét előkerült ez a fontos tudományos téma.

A Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) tanulmányt úgy szervezték, hogy 17 országban gyűjtötték a konyhasófogyasztás mértékére és a szív-ér rendszeri egészségi állapotra vonatkozó adatokat. Arra is figyeltek, hogy a különböző földrészek szegény, közepesen jómódú és gazdag országai egyaránt szerepeljenek a listában. A vizsgálatba bevont résztvevők 35–70 évesek voltak.

A kongresszus vitái mellett a PURE vizsgálat adatai is megjelentek a New England Journal of Medicine-ben, ahol külön szerkesztőségi közlemény is olvasható a téma egyik világszerte legismertebb szakértője, Suanne Oparil tollából.

A tanulmányban a reggeli vizelet sótartalmából számolták ki a konyhasóbevitelt – ez az eljárás egyébként a vizsgálat legtöbbet vitatott része. A nátriumfogyasztás csökkentése mérsékelheti a magas vérnyomás gyakoriságát, ami becslések szerint világszerte egymilliárd embert érint, és a kardiovaszkuláris halál, a szélütés, az infarktus, a szívelégtelenség és a vesekárosodás legfontosabb kockázati tényezője – foglalják össze a PURE dolgozat végén.

A PURE vizsgálat tisztán mutatta, hogy a nátriumürítés 1 grammnyi növekedése a szisztolés vérnyomás 2,11 Hgmm-es és a diasztolés tenzió átlagosan 0,78 Hgmm-es emelkedéséhez vezet. Az emelkedés meredekebb lehet, ha valaki magas vérnyomású vagy idősebb. A káliumkiválasztás fordított arányban állt a szisztolés nyomással.

A 101 945 vizsgált személy 3,7 éves megfigyeléséből származó adatok szerint a halál és a jelentős kardiovaszkuláris események előfordulásának aránya 3,3%. A vizsgálati alanyok csaknem fele (45,8%) napi 4,00–5,99 g nátriumot ürített. Kevesebb résztvevő vizeletében volt <3,00 g/nap (10,6%), 3,00–3,99 g/nap (20,7%), 6,00–6,99 g/nap (12,1%) vagy ≥7,00 g/nap (10,8%) nátrium. A vérnyomás szignifikánsan magasabb volt a sok nátriumot ürítők csoportjában. A napi 3 g nátriumot ürítőknél a sófogyasztás nem befolyásolta a vérnyomást. Ezzel szemben a kevés só ürítése, bár a vérnyomással nem függött össze, a kardiovaszkuláris események és a mortalitás szempontjából kedvezőtlennek bizonyult.

„A rendkívül nagy PURE tanulmány világosan jelezte, hogy mind a magas, mind az alacsony nátriumfogyasztás nagyobb mortalitással, illetve több szív-ér rendszeri eseménnyel jár – írta Oparil professzor. – Ez azonban csak megfigyelés, és tanulmányozni kell, hogy randomizált vizsgálatban, összehasonlítható népességben a csökkent konyhasófogyasztás valóban csökkenti-e, vagy esetleg növeli a kardiovaszkuláris betegségek gyakoriságát. Sok szakértő szerint az összefüggést J típusú görbe írja le.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.