hirdetés

Az idősödő szívnek a sós koszt sem árt

A sok konyhasó fogyasztása a szív- és érbetegségek, a magas vérnyomás és más kóros állapotok miatt nem egészséges. Egy új vizsgálat tanúsága szerint az idősek keringési elégtelenségének kialakulását, szív-ér rendszeri halálozását a bőséges sózás nem befolyásolja.

hirdetés

Az egészséges étkezéssel foglalkozó irodalom gyakorlatilag egységesen figyelmeztet arra, hogy a konyhasót csak igen takarékosan fogyasszuk, mert számos ponton ronthatja szervezetünk működését. A legismertebb konyhasó okozta kár a vérnyomás növekedése: az erős sózás jelentős szerepet játszik a hipertónia kifejlődésében. Az is tény, hogy az ipari társadalmakban a konyhasó háromegyede az élelmiszeripar termékeivel jut szervezetünkbe, és nem az asztalon lévő sótartóból.

Mivel a vérnyomás emelkedése a szív- és érrendszeri betegségek egyik legsúlyosabb kockázati tényezője, ez már gyermekkortól komoly veszélyt jelent, közegészségügyi jelentősége igen nagy. A konyhasó a szervezetben vizet tart vissza, ennek megfelelően a szívelégtelenség tünetei is hamarabb megjelenhetnek.

A kalcium tartalmú vesekövek kockázata is megnövekszik, sőt arra is van adat, hogy a fokozottan sózó emberek gyomrában a rosszindulatú daganatok kifejlődése gyakoribb. Ugyanakkor eddig keveset tudtunk arról, hogy ezek a kedvezőtlen hatások minden életkorban azonos módon és mértékben érvényesülnek-e.

Atlantában Andreas P. Kalogeropoulos és munkatársai megvizsgálták, hogy az étkezés során elfogyasztott nátrium mennyisége milyen összefüggésben van a mortalitással, a kardiovaszkuláris betegségek és a szívelégtelenség gyakoriságával idős emberek körében. A vizsgált csoport 2642, 71–80 éves személyből állt, a résztvevők 51,3%-a volt nő és 61,7%-a fehérbőrű. A 10 évre tervezett vizsgálati időszak kezdetén a diéta nátriumtartalmát részletes kérdőív útján írták le.

Egy évtized során 881 résztvevő vesztette életét, kardiovaszkuláris betegsége 572 főnek lett, 398 betegnél előrehaladott szívelégtelenség lépett fel. A nátriumfogyasztás és a mortalitás, illetve a kardiovaszkuláris betegségek vagy a szívelégtelenség megjelenése és az étrend nátriumtartalma között nem találtak összefüggést. Az évtizedes mortalitás 33,8%, 30,7%, illetve 35,2% volt az egyes csoportokban, amelyek tagjai kevesebb mint 1500 mg/nap, 1500–2300 mg/nap, illetve több mint 2300 mg/nap nátriumot fogyasztottak.

„Ennek megfelelően, a kérdőív tanúsága szerint, az elfogyasztott nátrium mennyisége nem függött össze a 71–80 esztendős emberek mortalitásával, kardiovaszkuláris betegségük vagy szívelégtelenségük gyakoriságával – írták a kutatók. – Pontosabb bizonyítékokra, feltehetőleg szigorúan kontrollált vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy tisztázzuk, milyen nátriumbeviteli ajánlások válhatnak a hetvenen felüliek hasznára a felnőtt népességre vonatkozó általános ajánlás (< 2300 mg/nap) mellett vagy helyett.”

 

 

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.