hirdetés

Boldog szív szindróma

Nem csak a bánat, gyász vagy a félelem, hanem az intenzív pozitív érzelmek is szívelégtelenséget válthatnak ki.

hirdetés

A nagy negatív érzelmi megterhelések, mint amilyen pl. egy szeretett személy elvesztése, átmeneti szívelégtelenséget okozhatnak, ez az ún. Takotsubo-, vagy  megtört szív szindróma (nevét onnan kapta, hogy a kitágult bal kamra a tintahalak befogásához használt edényre (takotsubo) hasonlít). Tipikus tünetei: a mellkasi fájdalom és a légszomj, megegyeznek a szívrohamra utaló jelekkel. Egy nemzetközi kutatócsoport az intenzív boldogságot átélők egy részénél is hasonló, az akut fázisban életveszélyes kórképet észlelt. Nyilvánvalóan mind negatív, mind pozitív érzelmek aktiválhatják azokat az idegpályákat, amelyek végül ugyanazon a még ismeretlen módon károsítják a szívet, számoltak be az orvosok az European Heart Journal-ban.

Eredményeink bővítik a Takotsubo-szindróma klinikai spektrumát, mondja Jelena Ghadri, a zürichi egyetemi kórház orvosa. Az orvosoknak tudniuk kell, hogy azok a betegek, akiket röviddel egy örömteli élmény után szívinfarktusra utaló tünetekkel szállítanak a sürgősségi osztályra, lehetséges, hogy „boldog szív szindrómában” szenvednek. Ghadri Christian Templinnel és kollégáival 485 európai és amerikai beteg adatait értékelte ki, akiknél Takotsubo-szindrómát diagnosztizáltak. A túlnyomóan női betegek 96 százalékánál a tünetek heves negatív élmények után jelentkeztek, beleértve a házastárs, vagy közeli rokonok halálát, egy súlyos balesetet, vagy egy betegség, illetve kapcsolati problémák okozta szomorúságot.

Az érintettek 4 százaléka ezzel szemben olyan örömteli eseményekről számolt be, ami röviddel a kórházba szállításuk előtt történt. Ezek közé tartozott egy születésnapi, vagy meglepetés-parti, egy esküvő, a kedvenc csapatuk győzelme, vagy egy unoka születése. A „megtört szív csoportba” tartozó betegek átlagosan 65 évesek, a „boldog szív csoport” pedig 71. Elektrokardiogram, vérkép, és a betegség további lefolyása mindkét csoportban nagyrészt azonos. A pozitív érzelmeket ezidáig inkább a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának csökkentésével kötötték össze. Ennek ellenére valószínű, hogy néhány ember különösen hajlamos arra, hogy az örömteli izgalmak káros hatással legyenek a szívükre.

Az újabb eredmények hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához vezető folyamat megismeréséhez. Habár az örömteli és szomorú élmények teljesen különböző reakciókat váltanak ki az agyban, valószínűleg ugyanazokat - a szív károsodásához vezető- az idegi mechanizmusokat aktiválják. Régóta ismert, hogy az örömteli események is károsíthatják a szívet, pl. egyes adatok szerint a szívinfarktus kockázata a születésnapunkon 27 százalékkal magasabb, mint az év többi napján.

A kutatók jelenleg az érzelmek feldolgozásáért felelős agyterületek funkcionális mágneses rezonancia tomográfos (fMRT) vizsgálatával keresik a jelenség okait.

 

Forrás: Wissenschaft aktuell

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.