hirdetés

Alig fele annyi házasság köttetik, mint negyven évvel ezelőtt

Kevesebb nő szánja magát a házasságra, és amennyiben mégis így dönt, hosszabb ideig vár az esküvővel, mint néhány évtizeddel ezelőtt – állítják a Bowling Green State University család- és házasságkutató központjának (NCFMR) munkatársai.

hirdetés

A „Marriage: More than a Century of Change” (A házasság: több mint egy évszázados változás) című kutatás szerint az Egyesült Államokban évszázados mélypontra, 31,1-re csökkent a házasságkötések aránya, ami durván 31 házasságkötést jelent minden 1000 férjezett nőre számítva. Összehasonlításképpen: 1920-ban ez az arány 92,3 volt.

A házasságok aránya 1970 óta csaknem 60 százalékkal csökkent. „Az esküvő ma már nem kötelező – mondja dr. Susan Brown, a NCFMR igazgatója. – Napjainkban már csak egy a sokféle választási lehetőség közül. Egyre több pár dönt az élettársi kapcsolat mellett, míg megint mások a szingli létet választják.”

Ezen túlmenően az első házasságkötés időpontjában a nők átlagéletkora is magasabb (körülbelül 27 év), mint az utóbbi évszázadban valaha. „Az első esküvő idején a nők és a férfiak életkora is évszázados csúcsokat döntöget, és az emelkedésnek még nem értünk a tetejére” – mondja dr. Wendy Manning, a kutatóközpont másik igazgatója.

Ugyancsak drámai mértékben emelkedik azon nők aránya is, akik házastársuktól különköltöznek vagy elválnak. 1920-ban a különélő nők aránya nem érte el az 1 százalékot sem, míg manapság 15 százalék körül van. „A válások aránya továbbra is magas az Egyesült Államokban, és napjainkban már kisebb az újabb házasságkötések esélye, mint korábban” – idéz az adatok közül a vizsgálat vezetője.

A házasságkötések arányának csökkenése minden etnikai csoportban megfigyelhető, de a legjelentősebb csökkenés az afroamerikaiak csoportján belül regisztrálható. Úgy tűnik, hogy a házasságkötések arányának változása az iskolázottságtól is függ: míg az érettségizett nők csoportjában csak kevéssé változott a férjezettek százalékos aránya, addig a diplomások között jelentősebb csökkenést regisztrálnak.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.