hirdetés

Mérhető a zöld parkok és kertek pszichés hatása

Azok a városlakók, akiknek a környezetében sok az élő növényekkel benőtt zöldterület, lényegesen elégedettebbek az életükkel, mint azok, akiket – ugyanolyan jól ellátott, kényelmes otthonukban –csak kőrengeteg vesz körül.

hirdetés

Hangulatilag szinte mindenki tapasztalja, hogy ha a városi zsúfoltságból kilátogat a természetes környezetbe, jobb lesz a közérzete, de Mathew White és munkatársai csaknem két évtizeden keresztül tanulmányozták ezt a kérdést Angliában. Eredményeiket az Association for Psychological Science hivatalos folyóirata, a Psychological Science közölte. 

A kutatók 1991 és 2008 között évente tízezernél több embernél végezték el a lélektani méréseket. Elsősorban két tesztet alkalmaztak. Az egyik az elégedettség az élettel kérdéssor volt, a másik a General Health Questionnaire (GHQ) skála, melyet a lélektan tudósai a pszichés közérzet mérésére készítettek és mind gyakrabban használnak. A munkacsoport Anglia földrajzi jellemzőit az erre vonatkozó hivatalos adatok szerint értékelte a vizsgált városok zöldterületeinek eloszlására vonatkozóan.

A városlakókat körülvevő zöld terület nagysága egyértelmű párhuzamosságot mutatott az ott lakók elégedettségével, lelki egyensúlyával. A pszichológiai adatok értékelésénél figyelembe vették a jövedelmet, a családi állapotot, a munkaviszonyt, az egészségi állapotot és a lakáskörülményeket is. E szempontok beszámításával is statisztikailag szignifikáns mértékben elégedettebbek és boldogabbak voltak a zöld környezetben élő angolok. Kevesebb pszichés distressz (GHQ) és jobb közérzet jellemezte őket, mint a kopár városrészek lakóit.

White professzor szerint meglepő, hogy milyen mértékben érvényesült ez a környezeti tényező olyan nyilvánvalóan meghatározó körülményekhez képest is, mint a házasság vagy a munka, illetve a munkanélküliség. A zöld környezetnek a közérzetre kifejtett kedvező befolyása egyharmadnyi a házasságéhoz képest, és a matematikai értékelés szerint tizedannyira fontos a jó hangulathoz, mint az, hogy van-e valakinek munkája.

Már korábban is voltak kisebb vizsgálatok arra, hogy a természetes zöld környezet milyen módon és mértékben befolyásolja a testi és lelki egészséget, de azok rövidebb ideig tartottak és kevesebb ember megfigyeléséből álltak. Idézik, hogy a zöld környezetben élő hollandok egy ott végzett tanulmány szerint általában egészségesebbek, fizikailag és lelkileg egyaránt. Az Egyesült Királyságban is végeztek méréseket annak igazolására, hogy a természetes környezetben tartózkodás dózisfüggő: minél többször, minél többet van valaki ilyen helyen, annál kiegyensúlyozottabb és jobb az egészsége.

A kedvező hatás egyénenként szerény lehet, de a várostervezőknek célszerű arra gondolni, hogy nagyvárosok építésekor igen sok ember életét megszabja, ha jobb lelki és egészségi állapotban töltheti idejét. Ez az egész társadalomra vonatkozó kérdés.

 

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.