hirdetés

Allopurinol és febuxostat köszvényben

Egy új vizsgálat szerint az allopurinol ugyanolyan hatékony volt köszvényben még 3. stádiumú krónikus vesebetegségben szenvedők esetén is.

hirdetés

Az évtizedek óta rendelkezésre álló allopurinol és a 2009-ben engedélyezett febuxostat hatását célértekre történő kezelési (treat-to-target) stratégiára épülő vizsgálatban először hasonlították össze. A multicentrikus, randomizált, kettős vak, összehasonlító vizsgálatban az allopurinol teljesítette a noninferiority elsődleges végpontot: a febuxostathoz azonos mértékben akadályozta meg a köszvény fellángolásait a terápia megfigyeléses fázisában.

Mindkét szert jól tolerálták a vesebetegségben szenvedő betegek is, mondta dr. James O'Dell (University of Nebraska Medical Center, Omaha) az American College of Rheumatology (ACR) éves, online tartott kongresszusán. Bár afebuxostat dobozán figyelmeztetésül szerepel a használatakor a nem kívánt kardiovaszkuláris hatások kockázata, de a febuxostat adásakor a kutatók nem tapasztalták a kardiovaszkuláris toxicitás növekedését az allopurinolhoz képest.

A vizsgálatot az Egyesült Államok 19 veterán orvosi központjában és 2 egyéb helyen végezték, 24-24-24 hétig tartó dózistitrálási, fenntartó és megfigyelési fázis keretében. A 950 köszvényes, 6,8 mg/dl-nél magasabb szérum urátszinttel rendelkező beteget 1:1 arányban randomizálták napi 100-800 mg allopurinol vagy 40-80/120 mg adására. A vizsgálat indulása után, 2019-ben az FDA kérésére a vizsgálatban a febuxostat titrálási dózisát 80 mg/nap adagban maximalizálták. A megfigyelési szakaszt megelőzően minden betegnél felfüggesztették a NSAID-ok, a kolchicin vagy a prednison profilaxist. Azok a betegek is bekerülhettek a vizsgálatba, akik az allopurinol kezelés ellenére állandó hiperurikémiájuk volt, számunkra a titrálási fázis az általuk már szedett dózisnagysággal kezdődött.

A betegek átlagéletkora az allopurinol ágon 62,9 év, a febuxostat ágon 61,3 év volt, mindkét csoportban 98% volt a férfiak aránya. Az etnikumok aránya is megegyezett a két csoportban. Az allopurinolt szedők 38,7%-a, a febuxostatot kapók 36%-a szenvedett 1-3. stádiumú vesebetegségben (a 4-5. vesebetegségben szenvedőket nem vették be a vizsgálatba). Köszvényes rohamnak nevezték, ha a beteg az érzékeny, meleg, duzzadt ízületek vagy a roham három vagy annál több tünetét mutatta, vagy ha a beteg a 49-72. héten, a megfigyelési periódusban gyógyszert szedett a köszvényes rohamra. Mint korábban mondtuk, a vizsgálat teljesítette az elsődleges végpontot, az allopurinolt szedők 36,5%-a számolt be köszvényes rohamról a megfigyelési fázisban, szemben a febuxostatot szedők 43,5%-ával (p, nem rosszabb <0,001). A 3.stádiumú krónikus veseelégtelenségben szenvedők 31,9%-a számolt be legalább egy köszvényes rohamról a megfigyelési fázisban, ez az arány a febuxostatot szedőknél 45,3% volt (p, nem rosszabb <0,001). Mindkét csoportban a betegek 80%-ának csökkent a szérum urátszintje a fenntartási fázisban 6,0 mg/dl alá (36., 42. és 48. hét). Mindkét karon a betegek közel 20%-a hagyta abba a kezelést a követés befejezésének 72 hete előtt. Súlyos mellékhatások az allopurinolt szedők 26,7%-ában, a febuxostatot szedők 26,1%-ában fordult elő. A kardiovaszkuláris mellékhatások aránya 8,1% és 6,8% volt, az ebből eredő halálozás 3, illetve 1 esetben következett be. Nem fatális miokardiális infarktus 2 és 4 betegnél, stroke 1 és 2 esetben, sürgős revaszkularizációt igénylő instabil angina 4 és 3 betegnél jelentkezett.  

A vizsgálat eredményei azért is jelentősek, mert az American College of Physicians (ACP) 2017-es köszvény kezelési irányelvei meglehetősen elavultak. Az ACP ajánlásában kortikoszteroidok, nem szteroid gyulladásgátlókat, vagy kis dózisú kolchicint javasolnak akut köszvényben, és az urátcsökkentők tartós használatát a legtöbb, első köszvényrohamot elszenvedő, vagy ritka rohamokkal küszködő betegnél nem ajánlják. Ismétlődő rohamok esetén azt javasolják, hogy a klinikus beszélje meg betegével az urátcsökkentő kezelés potenciális hasznát, kockázatát és költségeit. Azt is megállapítja, hogy nincs elegendő bizonyíték arra, hogy az urátcsökkentő dózisának eszkalációja a szérum urát célérték elérése érdekében hasznosabb volna annál, mint amennyi kellemetlenséget az ismételt monitorozás és az eszkaláció okoz.

Állításuk szerint a köszvényes betegek számára igazából a rohamok megjelenése számít, de azt nem tudjuk, hogy a rohamok ritkábbak-e ha a betegeket a célértékre kezeljük.  Bár tudjuk, hogy a mágikus 6,8 mg/dl-es urát célérték fölött a szervezet minden pontján urátkristályokat rakódnak le.

Ezzel szemben az ACR 2020-as irányelvei erősen javasolják az urátcsökkentő kezelés megkezdését minden köszvényes csomó, a köszvény okozta károsodás radiológiai jelei vagy gyakori köszvényes rohamok esetén. Első vonalbeli urátcsökkentő kezelésként az allopurinolt javasolják a 3. stádiumú vagy súlyosabb vesebetegségben szenvedők számára is, 100 mg-os vagy annál alacsonyabb napi kezdő dózissal vagy febuxstatot maximum 40mg/nap adagban, és terápiás stratégiát azt, hogy a szérum urátszint 6mg/dl célértéket az urátcsökkentő gyógyszernek a szérum urátszint mérésén alapuló dózistitrálásával érjük el.  

Forrás:

American College of Rheumatology (ACR) 2021 Annual Meeting: Abstract 1900. Presented November 9, 2021.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.