hirdetés

Alvás közben a magas vérnyomás rosszat jelent

A 24-órás vérnyomásmérés nem csak a hipertónia kezelésének minőségét jelzi: egy spanyol vizsgálat szerint az éjszakai tenzió magas értéke rossz kardiovaszkuláris előjel, a szisztolés vérnyomás ébredés előtti csökkenése pedig kedvező tünet a szív- és érbetegségek szempontjából.

hirdetés

A 24-órás vérnyomásmérést – az angol elnevezés alapján ABPM néven ismert diagnosztikai eljárást – a legmegbízhatóbb vérnyomásmérési módszernek tartjuk, mert megmutatja a vérnyomás nappali és éjszakai értékeinek hullámzását, az automatikus eljárás során a „fehérköpeny-hipertónia” nem érvényesül, az ismételt mérés objektívvé teszi a kapott eredményeket.

A spanyol Vigo Egyetem munkatársai Diana E. Ayala vezetésével 11 255 férfit és nőt vizsgáltak 24-órás ABPM útján. A vizsgálat alanyainak átlagéletkora 59 év volt. A vizsgálat során reggel 7 és este 23 óra között félóránként működött a műszer, éjszaka pedig óránként kétszer mérték a tenziót. A tanulmány neve: Hygia Project.

Az egy-egy beteget átlagosan 4 évig követő tanulmányban összesen 1539 kóreseményt észleltek, köztük 400 halálesetet, 176 szélütést, 144 infarktust. A betegcsoport tagjain 147 koszorúér-revaszkularizációt végeztek és 193 esetben észleltek szívelégtelenséget.

Az eredmények a European Society of Hypertension (ESH) 25. Kongresszusán hangzottak el, Milánóban. Az éjszakai alvás során progresszíven emelkedő vérnyomás kifejezett, progresszív jelzője volt a fokozott kardiovaszkuláris kockázatnak, viszont a reggeli vérnyomáshullám megjelenése a kardiovaszkuláris kockázat csökkenését jelentette.

A relatív hazárd (HR) az életkor, a nem, a cukorbaj, a krónikus vesebetegség, a dohányzás, a csípőkörfogat, az anemnézisben esetleg leírt szív- és érrendszeri események figyelembevételével 0,83 volt (p<0,001).

Az előadó hangsúlyozta, hogy az ébredéstájban megfigyelt tenzióhullám szignifikánsan csökkenti a kardiovaszkuláris kockázatot, de ez csak részben ellensúlyozza az alvás során megfigyelt vérnyomás-emelkedés hatását. Ez utóbbi a legjelentősebb prognosztikus jelzés a kardiovaszkuláris események megjelenése szempontjából (HR: 1,37, p<0.001).

A legfontosabb terápiás tanulság az éjszakai hipertónia csökkentése legalább egy hatásos antihipertenzív szer esti bevételével, mert ez a megnyugtató előrejelzése a biztonságos reggeli ébredésnek.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
Nem kukacoskodás, hanem nem pontosan értem. A Hygia Projectben nappal félóránként, éjjel óránként kétszer mértek. Mi a különbség ?
Mi nappal félóránként, éjjel óránként mérünk. dr.NM

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.