hirdetés

Antibiotikum rezisztencia gyermekekben

A gazdaságilag fejlett országokban az Escherichia coli okozta húgyúti fertőzésben szenvedő gyerekek fele rezisztens a leggyakrabban rendelt antibiotikumokra.

hirdetés

Ashley Brice (Bristoli Egyetem, Egyesült Királyság) és munkatársai a British Medical Journal március 15-i online számában közölt szisztematikus áttekintése és metaanalízise szerint még aggasztóbb, hogy a húgyúti fertőzésben alaklmazott antibiotikumokkal szembeni rezisztencia még a kezelés után 6 hónappal is fennáll.

Ráadásul a nem OECD országokban, például Brazíliában, Kínában és Malájziában

élő gyermekekben ez az antibiotikum rezisztencia még gyakoribb, 80%-os.

 A szerzők 58 olyan megfigyeléses vizsgálat adatait dolgozták fel, melyek egy része az OECD országokból, másik része a nem OECD országokból származott. Kiszámították, hogy milyen arányú az E. coli antibiotikum rezisztenciája a gyermekek húgyúti fertőzéseiben.

Az OECD országokban az ampicillennel szembeni rezisztencia prevalenciája 53,4% volt (95%-os konfidencia intervallum [CI, confidence interval]: 46,0% – 60,8%), a trimetoprimmel szembeni 23,6% (95% CI:13,9% – 32,3%), a ko-amoxiklávval szembeni 8,2% (95% CI: 7,9% – 9,6%) és a ciprofloxacinnal szembeni 2,1% (95% CI: 0,8% – 4,4%).

A nem OECD országokban sokkal magasabb volt a valamennyi antibiotikummal szemben a rezisztencia aránya: az ampicillennel szemben 79,8% (95% CI: 73,0% – 87,7%), a ko-amoxiklávval szemben 60,3% (95% CI: 40,9% – 79%), a ciprofloxacinnal szemben 26,8% (95% CI: 11,1% – 43%) és a nitrofurantoinnal szemben 17,0% (95% CI: 9,8% – 24,2%).

Ezek az eredmények hasonlóak egy 2010-es metaanalízis eredményeihez, amely azt vizsgálta, hogy miként függ össze a megelőző 6 hónapban történt antibiotikum kezelés a vizeletben levő rezisztens izolátumokkal. A mostani vizsgálat azonban kiegészítette az előzőt azzal, hogy jellemezte a rezisztencia globális mintázatát, és e tekintetben ez az első ilyen tanulmány.

A legtöbb országban azokat a gyerekeket, akiknek feltehetően húgyúti fertőzésük van, a háziorvos empirikusan antibiotikummal kezeli. Mivel számos nem OECD országban recept nélkül kaphatók az antibiotikumok, ezekben nehéz megállapítani, hogy részesültek-e a gyermekek antibiotikum kezelésben, s ha igen, akkor milyenben.

Csak öt olyan vizsgálat volt, amely kapcsolatot talált a korábbi antibiotikum alkalmazás és a rezisztencia között. Ezek adatai azt mutatták, hogy az antibiotikum rezisztencia még 6 hónappal a kezelés után is fennáll. Ez az elemzés leginkább aggasztó eredménye, azonban ez a probléma még további vizsgálatra szorul.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.