hirdetés

Új típusú antibiotikum, amely kevésbé vált ki rezisztenciát

Új technikák sorát alkalmazva a kutatók egy új antimikrobiális anyagot izoláltak, az ún. teixobactint, amely egerekben hatásos és biztonságos, és úgy tűnik, nem vált ki rezisztenciát.

hirdetés

Kim Lewis, PhD, a Northeastern Egyetem (Boston, MA, USA) szenior kutatója azt reméli, hogy a teixobactin hatásosságának köszönhetően lerövidülhet a kezelés időtartama és jobb lesz a szer biztonságossági profilja, mint az eddigi antibiotikumoké.

„Az egerek meglehetősen jól előrejelzik az emberekben mutatkozó toxicitást” – mondta dr. Lewis egy sajtókonferencián. „Egy másik jó előjel, hogy a teixobactin baktériumölő hatása különösen erős...gyorsan meg tudja szüntetni a fertőzéseket.”

A vizsgálatot a szerzők a Nature január 7-i online számában tették közzé.

A teixobactin a Gram-pozitív baktériumok sejtfalában levő egyik lipidhez kötődik, és egyidejűleg más, döntően fontos bakteriális célstruktúrákat is megtámad.

A szert a kutatók két fertőzéses egérmodellben tesztelték: Staphylococcus aureus okozta vérfertőzésben (a meticillin-rezisztens S. aureus állati modellje) és a Streptococcus pneumoniae okozta tüdőfertőzésben. Valamennyi állatot sikeresen kezelték, és az alkalmazott dózisok mellett nem fordultak elő nemkívánatos hatások. S talán még fontosabb, hogy egyetlen egérben sem alakult ki rezisztencia.

A jelenlegi vizsgálatok arra irányulnak, hogy fokozzák a teixobactin oldékonyságát, mivel az még nem megfelelő. Ezt a kutatók nyilvánvalóan javítani akarják, hogy terápiás dózisokat lehessen alkalmazni.

Azt gondolják, hogy 2 éven belül meg lehet kezdeni a teixobactinnal a klinikai vizsgálatokat. Ha ezek sikeresek lesznek, és ha engedélyezik a szer használatát, akkor ezzel a teixobactin az első szere lesz az antibiotikumok egy új osztályának.

Mint dr. Lewis mondta, a patogének gyorsabban válnak rezisztenssé, mint ahogy a kutatók képesek új antibiotikumokat kifejleszteni. A Centers for Disease Control and Prevention igazgatója arra figyelmeztetett, hogy egyre közeledünk az „antibiotikumok utáni korszakhoz”.

A jelenleg létező antibiotikumok többségét a talajban élő mikroorganizmusokból izolálták, és a szakértők úgy gondolják, hogy már kimerítették a talajban rejlő lehetőségeket. A mostani vizsgálat kutatói azonban egy módszert alkalmaztak a talajbeli baktériumok antimikrobiális hatásának további vizsgálatára.

Világossá vált számukra, hogy a mikroorganizmusok talajból történő izolálásának legnehezebb feladata az első tenyészet létrehozása az agaron. Ezért új módszert dolgoztak ki erre a célra.

Létrehoztak egy „szerkentyűt”, amely agart tartalmazott, és erre egy talajminta felülúszóját öntötték. Ez a szerkezet úgy működött, mint egy diffúziós kamra, és 1–2 hétre visszahelyezték a talajba. „Becsaptuk a baktériumokat. Szaporodni kezdtek, és kolóniákat hoztak létre” – magyarázták a szerzők.

Ezzel a módszerrel kialakult a döntő első tenyészet. Amint ez megtörtént, a mikroorganizmus „domesztikálódott”, és a továbbiakban a hagyományos módon lehetett tenyészteni és vizsgálni.

A „szerkentyűt”, amely lehetővé tette a tenyésztést, s amely a diffúziús kamra fejlettebb és miniatürizált formája, a kutatók dolgozták ki; az iChip nevet adták neki, és a Northeastern Egyetem szabadalmaztatta. Az iChippel a szerzők 10 000 talajbaktériumot tenyésztettek ki, s ezek közül sok antibiotikumot termelt.

Dr. Lewis elmagyarázta, hogy meglehetősen nagy a valószínűsége annak, hogy egy talajbaktériumnak antimikrobiális aktivitása van. Az így talált antibiotikumok legtöbbjét azonban már felfedezték, s ezért nem érdekesek.

A kutatók azonban azonban azonosítottak 25 új antibiotikumot is, amelyek közül a teixobactin a legígéretesebb. A teixobactint termelő organizmus meglehetősen nagy mennyiségben termeli a szert, s a kutatók nem érezték szükségét a termelés további optimalizálásának.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.