hirdetés

Gyógyítani a helyi antibiotikum rezisztencia ismeretében!

Az Európai Antibiotikum Nap üzenete: Az antibiotikumok körültekintő alkalmazása megelőzi az antibiotikum rezisztens baktériumok megjelenését és kiszelektálódását. Ha antibiotikumot kell adni: adjuk korrekt dózisban, korrekt ideig, a helyi rezisztenciaadatokat figyelembe véve! 

hirdetés

A légúti fertőzések döntő többségét vírusok okozzák. Miért „kényszerül” az alap/ járóbeteg-ellátásban dolgozó orvos vírusfertőzésben is antibiotikumot rendelni? Erre a kérdésre próbált választ adni egy az Emerging Infectious Diseases-ben megjelenő cikk, amely az USA-ban járóbeteg-ellátásban dolgozó, harminchat orvost kérdeztek antibiotikum-felírási szokásaikról. Bár ismerik a terápiás alapelveket, a fertőzések szövődményeitől való félelem, a tisztázatlan etiológia miatt gyakran a szélesebb spektrumú antibiotikumot választják. Szintén az indokolatlan antibiotikum-használat okozta rezisztenciaveszélyeire hívta fel a figyelmet az Európai Antibiotikum Napon (november 18-án) az ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control)= Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ. Honlapjukon 2010 óta megtalálható az Európai Antibiotikum Surveillance. Mind az egyes országok antibiotikum felírási szokásai, mind a rezisztenciaadatok megtalálhatók rajta.

Az összehasonlítás alapja a gyógyszerfelhasználás értéke (DDD/ 1000 lakos/ nap). A DDD (Defined Daily Dose) egy olyan technikai mértékegység, ami a vizsgált gyógyszer terápiás dózisban, fenntartó kezelésben alkalmazott napi átlagos adagja. Gyógyszerfelhasználás értéke (DDD/ 1000 lakos/ nap) tehát kiszámítható, ha az országos évi felhasználást (tabletta) szorozzuk a tabletta hatóanyagtartalmával majd ezerrel; majd osztjuk a (napok száma évente x lakosok száma x DDD érték) szorzattal. Érdekes, hogy 2010-ben a legkevesebbet felhasználó ország (Észtország) három és félszeresét használta fel lakosságarányosan a legnagyobb fogyasztó: Görögország. 2013-ban az EU-ban 10,8 DDD/ 1000 lakos/ nap volt Hollandia fogyasztása és 32 a görögöké. Magyarország a 13,8 DDD/ 1000 lakos/ nappal az előkelő 5. helyen áll. Külön örvendetes, hogy míg számos országban emelkedett a fogyasztás, itthon 2009 óta folyamatosan csökken a felhasználás (16-15,9-14,7-13,6-13,8). Az egyes országokban eltér a preferált antibiotikum, de összességében igaz, hogy az EU-ban az előző évben a penicillineket írták leggyakrabban 27% (Lengyelország)- 67% (Szlovénia). Cefalosporinok és egyéb béta-laktámok 0,2% (Dánia)-23% (Málta), makrolidok 5% (Svédország)-25% (Szlovákia), kinolonok 2%(Egyesült Királyság)- 14% (Magyarország).  A kinolonok ilyen magas részesedése a magyar orvosi gyakorlatban legalábbis elgondolkodtató. Kérdés, hogy az ember normál bélflórája milyen mértékben károsodik számban és fajtagazdaságban egy-egy széles spektrumú antibiotikum kezelés alatt. Mielőtt az abszolút defenziót választanánk, érdemes a hazai mikrobiológiai surveillance antibiotikum rezisztencia eredményeit megtekintenünk az OEK honlapján. Az Országos Epidemiológiai Központ Bakteriológiai osztálya által vezetett mikrobiológiai surveillance rendszer 32 hazai laboratóriumból gyűjt adatokat.

 

Forrás:

1. Centers for Disease Control and Prevention

2. ECDC

3. Országos Epidemiológiai Központ

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.