hirdetés

A baktériumellenes tisztálkodószerek hatását a jövőben bizonyítani is kell

A reklámokban sok kozmetikai szerről állítják, hogy szépítő hatásuk mellett egészségügyi tulajdonságuk is van. Az amerikai hatóság, az FDA most szigorítja ezek engedélyezését és olyan adatokat is kér, melyeket eddig csak a gyógyszerek esetében követeltek.

hirdetés

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hivatal, a Food and Drug Administration (FDA) hivatalosan közölte, hogy 2013. december 16-tól a gyártó cégektől az eddiginél lényegesen több adatot kér a forgalomba kerülő szappanokról és egyéb, nem receptköteles termékekről.

Ha szappant vagy egyéb, testfelszínt tisztító készítményt vásárolunk, nem mindig figyelünk azokra a megjelölésekre, melyek szerint a készítmény használata nem csupán tisztává teszi bőrünket, hanem csökkenti a fertőzés veszélyét is.

Az FDA szerint a vásárlók erre nem gondolnak szükségszerűen. Az amerikaiak naponta használnak ilyen készítményeket otthon, iskolában vagy egyéb, nagyobb közösség által látogatott helyen. A hivatal úgy véli: a gyártó cégnek világosan igazolnia kell az antibakteriális hatást, tehát a gyógyszerekhez hasonlóan a baktériumellenes tisztálkodó szerekkel kapcsolatban is bizonyítsák, hogy valóban elpusztítják a baktériumokat, mégpedig a többi mosakodás célú készítménynél eredményesebben, és hosszú távon sincsen kedvezőtlen hatásuk.

Az FDA vezető mikrobiológusa hangsúlyozza, hogy egyelőre egyik baktériumellenes szappanról sem bizonyították, hogy a betegségeket hatékonyabban megelőzi, mint a közönséges szappanokkal történő kézmosás. Ráadásul e tisztítószerek triklozán és triklorokarbon tartalma fölösleges kockázatot jelent.

Ezen megfontolások alapján a hivatal illetékesei leszögezik, hogy az eddig alkalmazott laboratóriumi vizsgálatok nem igazolták az antibakteriális szappanok használatának fertőzés csökkentő hatását. Aggasztó, hogy gondos laboratóriumi vizsgálatok és állatkísérletek arra utaltak: a triklozán megváltoztathatja a szervezet hormonális egyensúlyát. A kísérleti állatok hormonháztartásának változása persze nem jelenti szükségszerűen azt, hogy ugyanez történik az emberi szervezetben is, de a hivatal szakértői részletesebb adatokat kérnek e károsnak vélemezett kémiai anyag hatásmódját illetően.

A laboratóriumi adatok annak lehetőségét is fölvetették, hogy a triklozán hozzájárulhat a baktériumok antibiotikum elleni rezisztenciájának kialakulásához. Mindezek részletes vizsgálatába a Környezetvédelmi Hivatal (EPA) is bekapcsolódik, mert a készítménnyel pesticidként ez az intézmény is foglalkozik.

A végleges szabályok kidolgozására az FDA munkatársai 180 napot kaptak. Addig viszont a média minden lehetséges módszerrel igyekszik mindenkit tájékoztatni arról, hogy a rendszeres szappannal történő kézmosás, alapvetően fontos az egészség megőrzése szempontjából.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.