hirdetés

Az alultáplálás jót tehet a nagyon súlyos betegségben

Egy új vizsgálat szerint a kalóriamegszorítás csökkenti a vércukorszintet, mérsékli az inzulinfelhasználást és javítja a vese állapotát a nagyon súlyosan beteg felnőttekben.

hirdetés

 Dr. Yaseen Arabi (Saud bin Abdulaziz Király Egészségügyi Egyetem, Rijád, Szaúd-Arábia) az American Thoracic Society 2015-ös nemzetközi konferenciáján egy

nagyobb, multicentrikus vizsgálat eredményeiről, amelyek egyidejűleg a New England Journal of Medicine online kiadásában is megjelentek. A vizsgálat során a súlyos betegeket célzottan illetve alultáplálták, hogy igazolják vagy elvessék azokat a rendelkezésre álló bizonyítékokat, amelyek szerint a kalóriabevitel csökkentése meghosszabbítja az életet és csökkenti a halálozást.

Két randomizált, kontrollált vizsgálat szerint, amelyeket akut légzési elégtelenségben, illetve akut tüdősérülésben szenvedő betegeken végeztek, az alultáplálásnak nem volt semmiféle előnye, azonban e vizsgálatokban a betegek nem részesültek fehérjepótlásban. Ezzel szemben egy korábbi randomizált, kontrollált vizsgálatban, amelyben dr. Arabi is részt vett, a fehérjepótlással kiegészített alacsony kalóriájú étrend csökkentette a kórházi halálozást.

Az alultáplálás potenciális hasznának felmérése érdekében a kutatók két étrend hatását vetették össze. Az egyik az alultáplálás volt, amikor a betegek a számított kalóriaszükséglet 40–60%-át kapták, a másik a célzott étrend, amikor a kalóriaszükséglet 70–100%-át fedezték.

A vizsgálatot hét kanadai és szaúd-arábiai központban végezték 894 nagyon súlyosan beteg személyben. Véletlenszerűen osztották a két étrendi csoportba a betegeket, és 14 napig folytatták az alul-, illetve a célzott táplálást.

Az alultáplált betegek plusz fehérjét és enterálisan, 4 óránként fiziológiás sóoldatot kaptak.

Az alultáplált csoportba tartozók átlagosan a kalóriaszükségletük 46%-át, a célzott étrendi csoportba tartozók a 72%-át kapták (p <0,0001).

A fehérjebevitel hasonló volt a két csoportban. A glükózszint azonban alacsonyabb volt az alultáplált, mint a célzott étrendi csoportban (9,1, illetve 9,4 mmol/l, p =0,04), kevesebb személy szorult inzulinra az alultápláltak körében (45,8%, illetve 52,7%, p =0,04), és az alultápláltak kevesebb inzulinegységet kaptak naponta (15, illetve 22, p =0,02).

A 90 napos halálozást illetően nem volt különbség a két csoport között (27,2%, illetve 28,9%, p =0,58).

Bár az alultápláltak ritkábban szorultak veseátültetésre (7,2%, illetve 12,4%, p =0,01), ez nem tartozott a vizsgálat előre definiált kimenetelei közé.

Mindkét csoport ugyanolyan mennyiségű fehérjét kapott, és nem volt különbség köztük a fehérje-anyagcsere markereit illetően (pl. nitrogén-egyensúly, prealbuminszint, transzferrin, nitrogénkiválasztás a vizelettel). Hasonlóképpen, az egyéb laboratóriumi leletek között sem volt eltérés (pl. szérum káliumszint, magnéziumszint, foszfátszint), s nem volt különbség az intenzív osztályon fellépő fertőzéseket és a kórházi tartózkodás időtartamát tekintve sem.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.