hirdetés

Az EMA is jóváhagyta a HIV-1 fertőzés kezelésére szolgáló Dovato tablettát

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) pozitívan véleményezte a HIV-1 fertőzés kezelésére szolgáló, kettős hatóanyagú Dovato (dolutegravir, lamivudin) tablettát.

hirdetés

Az Európai Gyógyszerügynökség emberi felhasználásra szánt gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) április 26-án pozitív véleményt fogalmazott meg a HIV-1 fertőzés kezelésére szolgáló Dovato (hatóanyag: dolutegravir [ATC-kód: J05AX12] és lamivudin [ATC-kód: J05AR], gyógyszerforma: fix dózisú 50 mg dolutegravirt és 300 mg lamivudint tartalmazó filmbevonatú tabletta) készítményre (kérelmező: ViiV Healthcare BV). A dolutegravir a HIV-integrázt az integráz aktív helyéhez való kötődés útján gátolja és akadályozza a retrovírus dezoxiribonukleinsav (DNS) integráció száltranszfer lépését, amely nélkülözhetetlen a HIV-replikációs ciklusban. A lamivudin mind a fertőzött, mind a nem-fertőzött sejtekben trifoszfát (TP) származékká alakul, amely az anyavegyület aktív formája. A trifoszfát intracelluláris felezési ideje hepatocitákban 17-19 óra in vitro. A lamivudin-TP a vírus polimeráz szubsztrátjaként hat. A további vírus DNS képződést blokkolja a lamivudin-TP beépülése a láncba és az ezt követő lánctermináció. A lamivudin-TP a normális celluláris dezoxinukleotid metabolizmust nem befolyásolja. Az emlősök alfa és béta DNS-polimerázainak is csak gyenge inhibitora. Továbbá, a lamivudin-TP-nek csekély hatása van emlősökben a sejtek DNS-tartalmára. A mitokondriális struktúrára és a DNS-tartalomra, valamint funkcióra kifejtett esetleges hatásának vizsgálata során a lamivudinnak nem volt értékelhető toxikus hatása. Nagyon kicsi az esély arra, hogy csökkentse a mitokondriális DNS-tartalmat, nem épül be tartósan a mitokondriális DNS-be és nem gátolja a mitokondriális DNS gamma-polimerázt sem. A Dovato legnagyobb előnye, hogy a vírus replikációját hasonló mértékben gátolja, mint a standard három hatóanyagot tartalmazó kezelés, ám mindezt két hatóanyaggal, egyetlen tablettával éri el. A gyógyszer teljes indikációja: HIV-1 fertőzött felnőtt és 12 év feletti serdülő korú, legalább 40 kg testtömegű betegeknél, ha integráz-gátlókkal vagy lamivudinnal szembeni rezisztencia nem ismert vagy nem gyanítható.

A ViiV Healthcare egy HIV gyógyszerekre specializálódott cég, amelyet 2009 novemberében alapított a GlaxoSmithKline és a Pfizer, később pedig a Shionogi is részesedést szerzett a vállalatban. A ViiV küldetése, hogy olyan mélységben foglalkozzon a HIV/AIDS jelentette egészségügyi problémával, mint korábban soha egyetlen cég sem. Nem csak gyógyszereket fejleszt és gyárt, hanem aktiv prevenciós tevékenységet is folytat, valamint HIV-fertőzött betegközösségeket is támogat.

HIV-fertőzöttség Magyarországon

Hazánkban jelenleg 2000-2200 ember tudja, hogy vírushordozó, míg 3-4000 ember nincs ezzel tisztában. Évente 10-15-en halnak bele a fertőzés utolsó fázisában kialakuló AIDS-betegség valamilyen szövődményébe – a betegség lappangási ideje 10-15 év. A betegek negyede-ötöde már végstádiumban van, amikor felkeresi orvosát, ilyenkor már nem lehet őket eredményesen kezelni. A HIV-fertőzöttség nem gyógyítható, de nagyon jól kezelhető – a betegeknek életük végéig gyógyszert kell ugyan szedniük, de elhanyagolható mértékben tapasztalnak mellékhatásokat. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) döntése értelmében 1988 óta december elseje az AIDS világnapja. Becslések szerint 1983., az első megbetegedés regisztrálása óta több mint 77 millióan fertőződtek meg a vírussal, 50 százalékuk pedig meg is halt AIDS-betegségben. 2000 és 2017 között 27,4 millióról 36,9 millióra emelkedett a HIV-vírussal élők száma, 2017-ben pedig 1,8 millió új beteget regisztráltak. A gyógyszerek fejlődésével azonban egyre többen részesülhetnek kezelésben: míg 2000-ben 611 ezren, 2017-ben már 21,7 millióan kaptak ellátást.

Klinikai vizsgálatok, mellékhatások

Az Egyesült Államokban az FDA a Dovato engedélyét 2019 április 8-án, a multicentrikus, fázis III, randomizált, kettős-vak GEMINI 1 és 2 vizsgálatok eredményei alapján adta ki, melyben több mint 1400 HIV-1 fertőzött beteg vett részt. A vizsgálat során igazolást nyert, hogy a Dovato hatásossága nem marad el egy dolutegravirt és két reverz-transzkriptáz-gátlót (tenofovir-disoproxil-fumarát/emtricitabine) tartalmazó hármas hatóanyag-kombinációjú szer (Truvada) hatásosságától 48 hétig tartó kezelés során.

Az emberi felhasználásra szánt gyógyszerek bizottsága (CHMP) által az áprilisi ülésen adott pozitív vélemény a forgalmazási engedély kiadásának érdekében lefolytatott eljárás egyik legfontosabb, ám csak átmeneti, köztes állomása. A CHMP állásfoglalása most az Európai Bizottság elé kerül, és az intézmény dönt az uniós forgalomba hozatali engedély kiadásáról, a CHMP pozitív véleményének kiadásától számított körülbelül 60 napon belül. A termék alkalmazásával kapcsolatos részletes információkat az alkalmazási előirat (SmPC, Summary of Product Characteristics) tartalmazza majd, mely az Európai Unió összes hivatalos nyelvén elérhető lesz, amint az Európai Bizottság kiadja a forgalomba hozatali engedélyt. A forgalomba hozatali engedély kiadását követően az egyes uniós országok tagállami szinten döntenek majd a készítmény áráról és támogatásáról, figyelembe véve a gyógyszernek az adott ország nemzeti egészségügyi rendszerében betöltött várható szerepét, felhasználását.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Dovato – Summary of opinion (EMA)

ViiV adds another innovative treatment to its growing HIV arsenal

FDA Has Approved New Two-Drug Regimen to Treat People with HIV

Így áll jelenleg az AIDS-helyzet Magyarországon

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.