hirdetés

Az ételallergia kezelése: új célpont

Az USA-beli National Jewish Health kutatói azonosítottak egy olyan enzimet, amely alapvető szerepet játszik a mogyoró kiváltotta allergiás reakcióban. Ha szenzitizált egerekben blokkolták az enzim aktivitását, ezzel megelőzték a hasmenést és a gyulladást, s csökkentették számos, az allergiával kapcsolatos fehérje szintjét.

hirdetés

Az eredményeket a Journal of Allergy and Clinical Immunology online kiadásában közölték: ezek legfontosabbika, hogy azonosították a Cyp11a1 néven ismert enzimet, ami potenciális célpontja lehet az egyre gyakoribb és esetleg halálos ételallergiák kezelésének.

„Jelenleg nincs más kezelési lehetőség az ételallergiák esetében, mint hogy a személy kerüli az allergizáló ételt” – mondta dr. Erwin Gelfand, szenior szerző, a gyermekgyógyászati osztály vezetője. „A Cyp11a1 egy olyan esszenciális enzim, amely fontos szerepet játszik az intesztinális allergiás reakcióban, és a beavatkozás potenciális célpontja.”

A Cyp11a1 előmozdítja a kortikoszteroidok termelődésének első, sebességkorlátozó lépését. Ezeket a szteroidokat hosszú ideje használják az allergiás betegségek kezelésére, mivel gátolják az allergiás reakció során a gyulladást. Az utóbbi években azonban a bizonyítékok azt jelzik, hogy emellett a kortikoszteroidok aktiválhatják az allergiás reakcióban résztvevő immunsejteket.

A kutatók egereket szenzitizáltak mogyoróra, s így az egerek allergiásak lettek erre a növényre. Ha ezután a mogyoró fehérjéivel etették őket, hasmenésük lett és gyulladás alakult ki a vékonybelükben. A Cyp11a1 szintje megemelkedett, akárcsak az IL13 és az IL17A citokin jelzőmolekuláké, amelyek szintén kapcsolatban állnak az allergiás reakcióval.

Ha a kutatók aminoglutethimide-del (AMG) gátolták a Cyp11a1 enzimatikus aktivitását a szenzitizált egerekben, ez megelőzte a hasmenést és a gyulladást, és csökkentette az IL13 és az IL17A szintjét. Továbbá ennek hatására kevesebb naív T-sejt konvertálódott az allergiás Th2 és Th17 altípussá.

„Bár mi csak mogyoróallergiában vizsgáltuk a Cyp11a1 blokádjának hatását, valószínűleg mindenféle ételallergiában hasonló hatása van” – mondta dr. Gelfand.

Forrás: Science Daily

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.