hirdetés

Az istállóban felgyűlt bélgázrobbanástól sérült meg egy tehén

A kérődző állatok belében metán képződik, amely robbanékony, gyúlékony gáz. Egy német tehenészet istállójában egy tehén a belében felrobbanó metántól megégett. A szerencsétlenség mutatja, hogy az állatok anyagcseréje is hozzájárul  a globális klímaváltozáshoz.

hirdetés

Sokat olvashatunk a modern élet igényelte energia termelés és a közlekedés miatti széndioxid és metán káros következményeiről, a Föld éghajlatának folyamatos változásáráról,  melegedéséről.

Kevesebb szó esik a klímát kedvezőtlenül befolyásoló egyéb tényezőkről. A kérődző állatok, elsősorban a szarvasmarhák, kecskék, bárányok (a kilélegzett széndioxid mellett) jelentős mennyiségű metánt termelnek és bocsátanak ki a légtérbe.  Statisztikai számítások szerint földünkön 3,6 milliárd kérődző állat lehet,  és számuk az elmúlt ötven évben megduplázódott

E kérődző állatok emésztőrendszerében keletkező metán becslések szerint harmincszor erősebben tudja  melegíteni a Földet, mint a széndioxid. Ennek megfelelően a kérdés kutatói úgy vélik, hogy a szarvasmarhák és egyéb kérődző állatok számának csökkentése révén lehetne az atmoszférába kerülő metán mennyiségét a leghatásosabban csökkenteni.

William J. Ripple és munkacsoportjának ezt tárgyaló közleménye az év elején a Nature Climate Change szakfolyóiratban jelent meg. A tanulmány hangsúlyozza, hogy ezen állatok számát csak úgy lehetne csökkenteni, ha kisebb lenne a húsuk iránti igény is.

A szakértők idézik az Egyesült Nemzetek előző évben, Varsóban tartott, éghajlatunk változásaival foglalkozó konferenciáját.  Ott sok szó esett arról, hogyan lehet az energia előállítása és a közlekedés során felszabaduló széndioxid mennyiségét mérsékelni, és első alkalommal foglalkoztak a kérődző állatok számának csökkentésének lehetőségeivel.   Voltak, akik szerint a húsadó bevezetésével lehet leghatékonyabban befolyásolni a húsigényt, de ez óhatatlanul a húsárak emelkedésével járna, miközben a világ népességének növekedésével a dráguló élelmiszer még jobban nehezítené az éhezés elleni küzdelmet.   

A szarvasmarhák belében termelődő metán jelentőségét január végén a tejjel, tejtermékekkel foglalkozó tudományos szaklap, a Dairy Rep. egyik híre is megerősítette.

A német város, Rasdorf tejgazdaságában 90 tehenet tartottak  egy istállóban, ahol az állatok bélgázai olyan mértékben fölszaporodtak, hogy egy elektromos szikra a metánt fölrobbantotta, meggyújtotta. A robbanásra kiszálló rendőrség jelentése szerint a tető beszakadt, egy tehenet pedig égési sérülések miatt kellett ellátni.   

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.