hirdetés

Az omega-3 zsírsavak egérben enyhítik az osteoarthritist

Az omega-3 zsírsavat táplálékkiegészítőként fogyasztó egerek ízületei egészségesebbek, mint a nagy telített zsírtartalmú és omega-6 zsírsavtartalmú étrenden élő egereké.

hirdetés

A Duke Medicine kutatóinak az Annals of the Rheumatic Diseases-ben július 11-én közölt eredménye arra utal, hogy nem pusztán a kövérség, hanem az egészségtelen zsírok is hozzájárulhatnak az osteoarthritis romlásához.

Farshid Guilak, PhD, a Duke Egyetem ortopédiai sebész professzora, s a vizsgálat szenior kutatója szerint hogy z étrendi tényezők jelentősebb szerepet játszanak a kövérség és az osteoarthritis közötti kapcsolatban, mint a mechanikusak.

Az osteoarthritis egyik fő kockázati tényezője a kövérség, bár kapcsolatuk mibenléte nem teljesen világos. Azt feltételezték, hogy a nagyobb testsúly megterheli és károsítja az ízületeket, azonban ez nem ad magyarázatot arra, hogy miért lesznek arthritisesek a kéz és más olyan testrészek ízületei, amelyeket nem terhel súly.

Guilak és munkatársai azt vizsgálták, hogy bizonyos szisztémás tényezők milyen hatást fejtenek ki az arthritisre. Egyik korábbi, kövér egereken végzett kísérletükben azt találták, hogy a leptin hormon hiánya előre jelezte, hogy arthritises lesz-e a túlsúlyos egér. „Emiatt kezdtünk arra gondolni, hogy talán nem a súlyfelesleg az, ami számít, hanem az, hogy mit eszünk” – mondta Guilak.

A mostani vizsgálatban olyan egerek voltak a kísérleti alanyok, amelyek térde egy sérülés miatt osteoarthritises volt. (Az összes arthritis 10–15%-át trauma vagy sérülés okozza.) Az egereket három nagy zsírtartalmú étrend valamelyikén tartották: az egyik telített zsírokban volt gazdag, a másik omega-6 zsírsavakban, és a harmadik szintén omega-6 zsírsavakban, de ezt kiegészítették kis mennyiségű omega-3 zsírsavval.

A telített zsír általában állati eredetű, és ismert, hogy növeli a koleszterinszintet. Az omega-6 zsírsavak fő forrásai a kukoricaolaj, a szójababolaj, a dió és a magvak – ezt egészségesebb típusú zsírnak tartják. Az omega-3 zsírsavak főleg a halakban és a halolajban találhatók meg; gyakran „egészséges zsírnak” nevezik, mivel jó hatású a szívre és gátolja a gyulladást.

A kutatók azt találták, hogy az arthritis szignifikánsan összefüggött az egerek étrendjével, a testsúlyukkal azonban nem. Azoknak az arthritises egereknek, amelyeknek étrendjében sok telített zsír vagy omega-6 zsírsav volt, jelentősen romlott a betegségük, míg a kevés omega-3 zsírsavat is fogyasztó egerek ízületei egészségesebbek voltak. „Bár az omega-3 zsírsavak nem fordítják vissza a károsodást, de lelassítják az arthritis progresszióját” – mondta Guilak. „Valójában az omega-3 zsírsavak megszüntették a kövérség károsító hatását a kövér egerekben.”

A kutatók ugyanezeken az egereken a sebgyógyulást is vizsgálták az arthritis és a sebgyógyulás közötti közismert kapcsolat feltárására. Az egerek fülén ejtett kis lyuk sokkal gyorsabban gyógyult az omega-3 zsírsavat is fogyasztó egerekben.

„Eredményeink szerint a testsúlytól függetlenül a zsírsavak szabályozzák a fül sebgyógyulását és az osteoarthritis súlyosságát ízületi sérülés után a kövér egerekben” – mondta Chia-Lung Wu, a vizsgálatot vezető kutató.

 

Forrás: Newswise

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.