hirdetés

Az orbáncfűnek is vannak mellékhatásai

A népszerű gyógynövénynek, az orbáncfűnek, amelyet gyakran használnak a depresszió kezelésére, ugyanolyan nemkívánatos hatásai vannak, mint az antidepresszívumoknak.

hirdetés

Ezt az Adelaide-i Egyetem (Dél-Ausztrália) kutatói mutatták ki nemrég, és eredményeiket a Clinical and Experimental Pharmacology and Physiology című folyóiratban tették közzé. Ezek szerint az orbáncfű ugyanolyan nemkívánatos hatásokat okoz, mint a fluoxetine, és ha a két szert együtt alkalmazzák, súlyos mellékhatások alakulhatnak ki.

Claire Hoban farmakológus arra figyelmeztet, hogy az orbáncfű – mint minden gyógynövény – valódi gyógyszer, és ezért súlyos nemkívánatos hatásai lehetnek.

A vizsgálat szerint az orbáncfű veszélyesen megnövelheti a testhőmérsékletet és a vérnyomást.

Mint Hoban elmondta: „Általában azt hiszik, hogy ha valami természetes, és recept nélkül kapható a gyógynövény üzletekben, akkor már biztonságos is. Pedig az embereknek úgy kellene gondolniuk az orbáncfűre és a többi gyógynövényre, mint gyógyszerekre, és kezelőorvosuktól tanácsot kellene kérniük, hogy hogyan alkalmazzák ezeket biztonságosan….Aggasztó, hogy ilyen súlyos mellékhatásokat láttunk az általunk vizsgált populációban, miközben az emberek úgy vélik, hogy valami fontosat tesznek az egészségükért, és nem tudnak a lehetséges veszélyekről.”

A vizsgálat során 84 beszámolót találtak az orbáncfű nemkívánatos hatásairól, és 447-et a fluoxetine-éiről, a különbség oka az lehet, hogy részint az orbáncfüvet kevesebben alkalmazzák, mint a fluoxetine-t, alkalmazásukról nem minden esetben szerez tudomást a kezelőorvos, továbbá  a gyógynövények mellékhatásait általában nem jelentik az orvosok, mivel ezeket nem tekintik gyógyszernek.

Az derült ki, hogy az orbáncfű mellékhatásai nagyon hasonlítanak a fluoxetine-éihez; ezek közé tartozik a szorongás, a pánikroham, a szédülés, a hányás, az amnézia és az agresszió.

Dr. Ian Musgrave, az egyetem szenior munkatársa szerint a valódi veszély az, hogy az emberek recept nélkül hozzájuthatnak az orbáncfűhöz, s így senki nem ellenőrzi, hogy milyen dózisban alkalmazzák, és milyen gyógyszereket szednek még mellette.

Fontosnak tartja, hogy az orvosok és a gyógyszerészek tudjanak minden gyógyszerről, amiket a betegek alkalmaznak, nem csak a receptre kaphatókról, mivel a gyógynövényeknek, köztük az orbáncfűnek is, súlyos mellékhatásaik lehetnek, ha bizonyos más gyógyszerekkel (például antidepresszívumokkal, fogamzásgátlókkal vagy véralvadásgátlókkal) együtt használják őket. Azt szeretné, hogy a gyógynövények dobozain felhívják a figyelmet a lehetséges nemkívánatos hatásokra.

 

Forrás: Medical News Today

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.