hirdetés

Az USA-ban ritkul az elhamarkodott koszorúér-tágítás

Miután a szívkatéterezés mindennapos beavatkozás lett, a vezető kardiológiai szervezetek irányelveket dolgoztak ki a katéteres koszorúér beavatkozásokra, és a fölösleges intervenciók száma azóta, néhány év alatt jelentősen csökkent.

hirdetés

A szívkatéteres technika világszerte gyorsan elterjedt, majd amikor a koszorúér-tágítást is bevezették, a kardiológia további fejlődésnek indult. Az is kiderült, hogy coronaria-intervenció általában ott is biztonsággal elvégezhető, ahol nincs szívsebészeti háttér. Ez tovább növelte a perkután beavatkozások gyakoriságát. Érthető, hogy minden olyan országban, ahol az egészségügyi rendszer érdekeltté teszi a gyógyító ellátást végző részleget, hogy minél gyakrabban hajtson végre olyan beavatkozást, ami gazdasági előnnyel jár, még akkor is, ha a beteg számára nem jelent előnyt, az osztály hajlamos az intervenció elvégzésére.

Az Egyesült Államokban, ahol a betegbiztosító vagy maga a páciens fizeti az egészségügyi költséget, rendkívüli gyakori lett, akár már halvány gyanú esetén, a perkután coronaria-intervenció. Az American College of Cardiology (ACC), az American Heart Association (AHA) által kiadott kezelési irányelvek aláhúzzák, hogy „megfelelő diagnosztikus vagy terápiás egészségügyi beavatkozás az, melynek várható klinikai előnye olyan mértékben meghaladja az esetleges kockázatot, hogy elvégzése elfogadható és logikus döntés a klinikai betegellátás szempontjából.”

A JAMA most megjelent dolgozatában a szakértők azt értékelték elsősorban, hogy a 2009-ben kiadott irányelvek óta, 5 év alatt, a nem akutan vagy elektíven végzett perkután coronaria-intervenciók (PCI) száma 34%-kal csökkent, a „nem megfelelő indikáció miatt” végzett PCI gyakorisága pedig igen szignifikánsan, 50%-kal lett kevesebb.

Az értékelés 766 kórházban végzett 2,7 millió PCI adatain történt. Az akut PCI beavatkozások száma a vizsgálati időszakban 2010-ben 377 540 volt, 2014-ben 374 543-nak bizonyult, ezzel szemben nem akut intervenciókból 2010-ben 89 704-et végeztek, míg 2014-ben már csak 59 375 történt (p=0,001).

A nem akut PCI-vel kezelt betegeket tekintve szignifikánsan növekedett az angina súlyossága (Canadian Cardiovascular Society szerinti III/IV. fokozatú anginát 2010-ben 15,8%-ban, 2014-ben pedig már 38,4%-ban találtak), az antianginás gyógyszerek iránti igény a PCI előtt (2010-ben 22,3%, 2014-ben 35,1% szedett legalább két antianginás gyógyszert) és a nem invazív tesztek pozitív eredménye (2010-ben 22,2%, 2014-ben 33,2%). Ugyanakkor csak szerény mértékben növekedett a több eret érintő coronaria-betegség gyakorisága (2010-ben 43,7%, 2014-ben 47,5%).

„Aránylag rövid idő alatt a nem megfelelő indikációval végzett PCI beavatkozások száma látványosan csökkent, ami arra utal, hogy a racionális érvekkel alátámasztott PCI indikáció segített kiválasztani a valóban segítségre szoruló betegeket és ez érezhetően emelte az intervencionális kardiológia színvonalát” – foglalta össze a tanulmány eredményét Dr. Nihar Desai (Yale Egyetem), a dolgozat első szerzője.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.