hirdetés

A perkután coronaria-intervenció agyi szövődményei

A perkután coronaria-intervenció (PCI) világszerte ezrével végzett beavatkozás, melynek agyi szövődményei nem gyakoriak, de igen súlyosak lehetnek. Angliai és walesi PCI esetek cerebrális következményeit angol munkacsoport értékelte a megelőzés lehetőségeinek összefoglalásával.

hirdetés

A perkután coronaria-intervenció (PCI) a koszorúér-elzáródás gyanúja esetén végzett leggyakoribb beavatkozás. A hatékony intervenció esetleges agyi szövődményei nem gyakoriak, de igen súlyosak. Az elérhető nyilvántartási adatok szerint agyi katasztrófa 0,1 és 0,6% közötti arányban fordul elő. A mortalitás magas, a túlélő betegek általában igen súlyos károsodással élnek tovább.

Chun Shing Kwok és munkacsoportja az Anglia és Wales intézeteiben 2007 és 2012 között kezelt betegek adatait dolgozta fel. Ez 426 046, a British Cardiovascular Intervention Society (BCIS) adatbázisában szereplő beteg személyi nyilvántartását jelentette.

Az agyi katasztrófa vagy iszkémiás eredetű volt, vagy agyvérzés. A katéteres manipuláció az aortaívben okozhat ateroszklerotikus embolizációt és ezzel iszkémiás agyi katasztrófát, ezzel szemben az idősebb betegek többszörös komorbiditása növeli az agyvérzés esélyét. A 2007 és 2012 közötti megfigyelési időszak alatt, 1000 betegre vonatkoztatva az iszkémiás szélütés gyakorisága nem lineárisan 0,67-ről (95%-os MT: 0,47–0,87) 1,14-ra (0,94–1,34) nőtt, az agyvérzés gyakorisága pedig 0,29-ról (0,19–0,39) 0,15-ra (0,05–0,25) csökkent (p=0,009).

Összefoglalásként a szerzők megállapítják, hogy a PCI gyakorlatában az iszkémiás agyi katasztrófával összefüggő szövődmények átlagosan háromszor gyakoribbak a vérzéses agyi katasztrófával kapcsolatos komplikációknál, ugyanakkor a utóbbi események előfordulásában a klinikai gyakorlat, a gyógyszeres terápia és a demográfiai változások eredményeként jelentős javulás történt.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.