hirdetés

Cikkreferátum

Az imatinib mesylat hatásossága és biztonságossága előrehaladott, stroma eredetű gasztrointesztinális daganatok kezelésében (Efficacy and safety of imatinib mesylate in advanced gastrointestinal stromal tumors)

George D. Demetri, Margaret von Mehren, Charles D. Blanke, Annick D. Van den Abbeele, Burton Eisenberg, Peter J. Roberts, Michael C. Heinrich, David A. Tuveson, Samuel Singer, Milos Janicek, Jonathan A. Fletcher, Stuart G. Silverman, Sandra L. Silberman, Renaud Capdeville, Beate Kiese, Bin Peng, Sasa Dimitrijevic, Brian J. Druker, Christopher Corless, Christopher D. M. Fletcher és Heikki Joensuu

Háttér

A KIT tirozin-kináz receptor folymatos aktivációja kulcsfontosságú a stroma eredetű gasztrointesztinális daganatok patogenezisében. Preklinikai modellek és előzetes klinikai vizsgálatok bizonyították, hogy a szelektív tirozinkináz-gátló imatinib mesylat megakadályozhatja e daganatok növekedését.

Módszerek

Több központban végzett, nyílt, véletlen besorolásos tanulmány keretében vizsgálták az imatinib hatását előrehaladott, stroma eredetű gasztrointesztinális daganatban szenvedő betegeknél. Megfigyelték a gyógyszer daganatellenes terápiás hatását, biztonságosságát és elfogadhatóságát. Egy alcsoportban a szer farmakokinetikáját is vizsgálták.

Eredmények

Véletlen besorolás alapján 147 beteg kapott napi 400 vagy 600 mg imatinibot. Összesen 79 résztvevőnél (53,7%) tapasztaltak részleges terápiás választ, 41 esetben (27,9%) a betegség nem változott, és technikai okok miatt 7 alanynál (4,8%) a válasz nem volt értékelhető. Teljes terápiás választ egy esetben sem észleltek. A terápiás válasz medián időtartamát 24 hetes követés után nem érték el. Húsz betegnél (13,6%) korai rezisztencia alakult ki az imatinibbal szemben. A kezelést a betegek jól tolerálták, bár enyhe vagy közepes súlyosságú oedema, hasmenés és kimerültség gyakran jelentkezett. Gasztrointesztinális vagy intraabdominális vérzés a betegek körülbelül 5%-ánál fordult elő. A két különböző dózis között a toxikus hatások és a terápiás válasz tekintetében nem tapasztaltak különbséget. Az imatinib jól szívódott fel, farmakokinetikája hasonló volt ahhoz, amilyet krónikus myeloid leukaemiában szenvedő betegeknél tapasztaltak.

Következtetések

Az imatinib az előrehaladott stádiumú, inoperábilis vagy áttétes, stroma eredetű gasztrointesztinális daganatban szenvedő betegek több mint a felénél hosszan tartó objektív terápiás választ eredményezett. A KIT jelátviteli rendszer gátlása ígéretes módszer lehet az előrehaladott stádiumú, stroma eredetű, kemoterápiára rezisztens gasztrointesztinális daganatok kezelésében.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.