hirdetés

COVID-oltások engedélyezése 6 hónapos és idősebb gyermekek számára

Az FDA csütörtökön engedélyezte a bivalens COVID-19 vakcinákat olyan 6 hónapos korú gyermekek számára, akik korábban megkapták a Moderna vakcinát, vagy akik még nem fejezték be az elsődleges Pfizer vakcina sorozatukat.

hirdetés

Az FDA közleménye szerint azok a 4 éves és fiatalabb gyermekek, akik már mind a három Pfizer vakcinájukat megkapták, csak jövőre részesülhetnek emlékeztető oltásra, amikor több adat áll rendelkezésre az oltások hatékonyságáról.

"Az ebbe a korcsoportba tartozó gyermekek, akik már a háromelemes Pfizer oltássorozat mindhárom elemét megkapták, továbbra is védettek a jelenleg keringő omikron variáns legsúlyosabb következményei ellen" - áll az FDA sajtóközleményében. "Januárban várhatóak azok adatok, amelyek alátámaszthatják a frissített bivalens emlékeztető dózis adhatóságát a gyerekeknek. Az ügynökség elkötelezett aziránt, hogy ezeket az adatokat a lehető leggyorsabban kiértékelje."

A mai naptól engedélyezett bivalens oltások a következők:

A Moderna bivalens emlékeztető oltás 6 hónapos és 5 éves kor közötti gyermekek számára, akik korábban felvették az elsődleges Moderna vakcinákat. A bivalens emlékeztető egyetlen oltás, amely 2 hónappal azután adható be, hogy a gyermek az elsődleges Moderna vakcinasorozat utolsó oltását megkapta.

A Pfizer-BioNTech bivalens emlékeztető oltás 6 hónapos és 4 éves kor közötti gyermekek számára, akik csak két oltást kaptak meg a háromadagos elsődleges Pfizer-BioNTech vakcina sorozatból. Az eredeti (monovalens) vakcina két adagjának beadása után a harmadik adag ez a frissített bivalens vakcina lesz.

A „bivalens” kifejezés azt jelenti, hogy az új frissített vakcinák az eredeti vuhani vírustörzs elleni mRNS-en kívül azok ellen a vírustörzsekkel szemben is van mRNS, amelyek az elsődleges oltóanyag-formula kifejlesztése óta egyre gyakoribbá váltak.

"A vakcinák továbbra is a lehető legjobb védekezési formák a jelenleg keringő omikron variáns által okozott betegségek legsúlyosabb következményei: a kórházi kezelés és a halál ellen. A rendelkezésre álló adatok alapján a frissített, kétértékű vakcinák várhatóan fokozott védelmet nyújtanak a COVID-19 ellen" nyilatkozta Peter Marks, MD, PhD, az FDA Biológiai Értékelési és Kutatási Központjának igazgatója. "A gyermekek szülei, nevelői és gondozói biztosak lehetnek abban, hogy az FDA nagyon körültekintően járt el a felülvizsgálat során, és arra biztatjuk azon gyermekek szülei, akik számára az alapoltásra vagy a bivalens COVID-19 vakcina emlékeztető dózisa engedélyezett, hogy fontolják meg az oltás kérését. Ez ugyanis segíthet megvédeni a kicsiket a COVID-19-től egy olyan időszakban, amikor az esetek száma nő."

Az FDA szerint a szülők arra számíthatnak, hogy gyermekeiknél az emlékeztető oltások hasonló oltási reakciókat válthatnak ki, mint az elsődleges vakcinák.

November 30-án a CDC arról számolt be, hogy az Egyesült Államokban a 2 éves vagy annál fiatalabb gyermekek 2,7%-a és a 2-4 éves gyermekek 4,6%-a kapta meg az elsődleges vakcinasorozatot. A CDC frissítette a szülőknek szóló útmutatóját, amely elmagyarázza a különböző oltási és emlékeztető oltási lehetőségeket a 6 hónapos és 17 éves gyermekek és tinédzserek számára.

 

Források

FDA: "Coronavirus (COVID-19) Update: FDA Authorizes Updated (Bivalent) COVID-19 Vaccines for Children Down to 6 Months of Age."

CDC: "Children and teens ages 6 months-17 years," "Trends in Demographic Characteristics of People Receiving COVID-19 Vaccinations in the United States."

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.