Engedélyezték az 5-11 évesek Pfizer oltását

Az FDA-hoz engedélyezte a Pfizer COVID-19 elleni oltóanyagának sürgősségi felhasználását az 5-11 éves közötti gyermekek körében.

A sürgősségi engedély kiadása nyomán november elején megkezdődhet az Egyesült Államokban Pfizer Inc és a BioNTech SE oltóanyagának beadása az 5-11 éves iskolások számára is, ezzel egyre inkább közeledik a korábbi, normális élet reménye az ország polgárai számára.

Az egyes államok máris jelentős mennyiséget rendeltek az oltóanyagból, több millió dózist juttatnak el a gyermekorvosokhoz, családorvosokhoz, gyermekkórházakba, egészségközpontokba és gyógyszertárakba. Az Egyesült Államokban közel 28 millió 5-12 éves gyermek él. A vakcina gyermekeknek adható kiszerelése 10 mikrogramm hatóanyagot tartalmaz, szemben a felnőtteknek és a 11-évesnél idősebb gyermekeknek szánt 30 mikrogrammos oltással. Az oltás leggyakoribb mellékhatása a klinikai vizsgálatok során az injekció helyén jelentkező fájdalom, fáradtságérzés és fejfájás volt, szívizomgyulladást vagy egyéb súlyos mellékhatást nem észleltek.

A pandémia kezdete óta az 5-11 éves gyermekek körében legalább 1,9 millió megbetegedés fordult elő. A kórházi kezelésre szoruló gyermekek egyharmadának nem volt semmiféle egyéb betegsége.

Az FDA engedélyezte az oltóanyag pH-ját szabályozó pufferoldat cseréjét is. Az új puffer a tris (tromethamin), amelyet más vakcinák puffereként is alkalmaznak és nem változtatja meg az oltóanyagok biztonsági profilját. A változtatás révén az oltóanyag hosszabban eltartható normál hűtőszekrényben.

Forrás:

FDA, News Release, October 29, 2021

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.