hirdetés

DETECTIV

  Vajon elérhetjük a korai strukturális károsodások kialakulásának gátlását vagy regreszszióját, ha fiatal hypertoniások kezelésével igyekszünk fékezni a kórélettani eseményeket? Mikor kell a magas vérnyomás kezelését elkezdeni és hogyan mérhetjük fiatal betegeknél a gyógyszer valódi hatásosságát? Kiaknázható lehetőséget jelent, hogy a korszerű, nem invazív eljárások ma már jelezni tudják, amikor egészségesnek tűnő embereknél megjelennek a kóros kardiovaszkuláris változások. A cél annak tisztázása, hogy alkalmasak-e a renin–angiotenzin–aldoszteron rendszert gátló készítmények a strukturális eltérések megelőzésére a betegség egészen korai szakában. Ez a cél és a lehetőség indította útjára a DETECTIV vizsgálatot.
  Rudolf Virchow 1856-ban írta le azt a krónikus gyulladást, ami az atherosclerosis alapvető folyamata. Az általa „endarteritis deformans” névre keresztelt – és meghökkentő pontossággal vázolt – folyamat során valamilyen irritatív behatás elindítja az intima reakcióját, ami a kötőszöveti sejtek közreműködésével „reaktív fibrózis”-hoz vezet. Ma számos amerikai szerző – legtöbbször Virchow professzor idézése nélkül – részletezi ugyanezt a jelenséget, azzal a terminológiával, hogy az érelmeszesedés „gyulladásos-fibroproliferatív válasz az endotheliumot és az érfal simaizomsejtjeit érő különböző inzultusokra".

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Matos Lajos
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.