hirdetés

EBC - ASCOT-LLA

Az alábbiakban a teljes ASCOT vizsgálat lipidszint-csökkentési ágának eredményeit ismertetjük. Az eredetileg ötévesre tervezett követést ebben az ágban 3,3 év után leállították, mert az atorvastatinnal kezeltek mortalitása szignifikánsan jobbnak bizonyult a placebót szedőkénél. Az ASCOT-LLA adatai segíthetnek áthidalni azt a szakadékot, ami az érvényes terápiás irányelvek idealizált javaslatai és a mindennapi gyógyító munkánk nem éppen megfelelő gyakorlata között tátong.

Előzmények

Több vizsgálat is igazolta, hogy a sztatinok elsődleges megelőzés céljából adva csökkentik a szív- és érrendszeri események gyakoriságát. A WOSCOPS tanulmányban1 napi 40 mg pravastatin az összkoleszterin-, illetve az LDL-koleszterin szintjét 20%-, illetve 26%-kal mérsékelte, ami 4,9 év megfigyelési idő alatt a nem halálos infarctus gyakoriságát, valamint a koszorúér-betegség okozta mortalitást 31%-kal javította. Az AFCAPS/TexCAPS vizsgálatban2 lovastatint (20–40 mg) alkalmaztak: az össz- és az LDL-koleszterin-érték 18, illetve 25%-os csökkenése 5,2 éves időtartam alatt a fenti végpontokat 40%-kal mérsékelte.

A megfigyeléses vizsgálatok tanúsága szerint az egyidejűleg ható kockázati tényezők – például a magas vérnyomás és a vér lipidszintjének rendellenességei – a kardiovaszkuláris morbiditást és mortalitást hatványozottan növelik, ezért ezek kedvező irányú befolyásolása ilyenkor még kifejezettebb előnyöket kínál. Ezért okozott meglepetést, hogy az ALLHAT tanulmány lipidszintcsökkentő részében3 a pravastatin (napi 40 mg) a lipidek szintjét ugyan mérsékelte, de a szokásos betegellátáshoz képest a kardiovaszkuláris események gyakoriságát a nagy kockázatú hypertoniás betegek körében értékelhetően nem javította.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Matos Lajos
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.