hirdetés

EBG - A celecoxib hatása a duodenalis polyposisra familiaris adenomatosus polyposis szindrómában

Az alábbiakban ismertetett kettős vak, randomizált, placebóval kontrollált vizsgálat eredményei alapján a familiaris adenomatosus polyposis (FAP) szindrómában alkalmazott celecoxib kedvezően befolyásolja a duodenalis polyposist.

Előzmények

A familiaris adenomatosus polyposis (FAP) szindrómára a vastagbélben és a végbélben képződő többszörös polyposis jellemző. Colectomia elvégzése nélkül a FAP betegek gyakorlatilag 100%-ában colorectalis carcinoma (CRC) alakul ki. FAP betegek esetében a duodenalis, periampullaris és pancreas carcinomák kialakulásának is igen nagy a veszélye. Gyakorlatilag az összes FAP betegben duodenalis polyposis is létrejön, a nyombél-polyposis pedig – a vastagbél-polypokhoz hasonlóan – egyértelműen rákmegelőző állapotnak tekintendő. Míg FAP szindrómában a CRC gyakorlatilag 100%-ban kialakul, felső tápcsatornai malignus transzformáció csupán 10%-ban jön létre.

A duodenalis polyposis kezelése nem megoldott. Ha a sebészi kezelés során duodenotomia vagy mucosa-reszekció történik, a duodenum-polypusok néhány éven belül kiújulnak. A jóval radikálisabb Whipple-műtétet vagy a pylorus-megtartásos duodenectomiát csak súlyos duodenalis érintettség vagy duodenalis carcinoma esetén alkalmazzák. Az endoszkópos technikák szintén csak átmeneti megoldást jelentenek, de endoszkópos polypectomia után is számítani kell a polypusok recidívájára. Mivel a sebészi és endoszkópos technikák nem jelentenek egyértelmű megoldást, az utóbbi időben a gyógyszeres kezelés (kemoprofilaxis) került a figyelem középpontjába. Míg a CRC kemoprofilaxisával kapcsolatban számos klinikai vizsgálat eredménye áll rendelkezésünkre, a duodenalis polyposis kemoprevenciója terén csak a hagyományos (nem szelektív) nem szteroid gyulladásgátló (NSAID) sulindac hatását vizsgálták. Colectomián átesett, ileo-analis anastomosissal élő FAP betegek esetében a sulindac-kezelés szignifikáns mértékben csökkentette a rectalis adenomatosus polypusok számát, nagyságát és a sejtproliferáció mértékét, a duodenalis polypusokra kifejtett hatás azonban csupán kismértékű és átmeneti volt. A sulindac-kezelés felfüggesztését követő 3 hónapban a duodenalis polypusok száma ismét növekedett. Az NSAID-szerek kemopreventív hatása elsősorban a ciklooxigenáz rendszer gátlásán keresztül történik. Míg a ciklooxigenáz-1 (COX-1) izoenzim konstitutív módon a legtöbb szövetben jelen van, addig a ciklooxigenáz-2 (COX-2) izoenzim a gyulladásos és a daganatos szövetben expresszálódik. Ezért az utóbbi időben a kemoprofilaxis terén új fejezetet jelenthetnek a szelektív (specifikus) COX-2-gátló szerek (coxibok).

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Herszényi László
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.