hirdetés

Egy új gyógyszerkombináció egerekben tumorgátló

Egy új gyógyszerkombináció, a kombinált COX-2 gátló és epoxi-hidroláz gátló kombinációja, az új vérerek képződésének gátlásával csökkenti a tumor növekedési és elterjedési képességét.

hirdetés

Az új gyógyszert a davisi Kaliforniai Egyetem, a Massachusettsi Egyetem és a Harvard Egyetem kutatói hozták létre, s vizsgálatuk eredményei július 14-én jelentek meg a Proceedings of the National Academy of Sciences-ben.

„Több éve vizsgáltuk a COX és az epoxi-hidroláz (sEH) gátlók hatását, külön-külön és együtt is” – mondta Bruce Hammock professzor, a közlemény szenior szerzője. „Meglepődtünk, amikor kiderült, hogy a kettős gátlás hatásosabb, mint az, ha nagyobb dózisokat adunk bármelyik összetevőből. A kétféle molekula kombinálásával olyan szerhez jutottunk, amely számos betegség ellen hatásosabb, és egészen egyedi módon mind a tumor növekedését, mind a metasztázisok kialakulását gátolja.”

Mind a COX, mind az sEH enzimek a lipid jelzőrendszert szabályozzák, amelyet már régóta kapcsolatba hoztak a gyulladással, a sejtvándorlással, a proliferációval, a magas vérnyomással és más folyamatokkal. A COX gátlók blokkolják a gyulladást és fájdalmat keltő lipideket, míg az sEH gátlóknak magas vérnyomás ellenes, gyulladásellenes és analgetikus hatásuk van. Korábban már kimutatták, hogy a COX gátlóknak és az sEH gátlóknak külön-külön gyulladáscsökkentő és neuropátiás fájdalmat enyhítő hatásuk van.

Miután a kutatók külön-külön megvizsgálták a COX-2 és az sEH gátlók hatásait, egy olyan szert szintetizáltak (PTUTB), amely az első kombinált COX-2/sEH gátló volt. A kettős gátlószer hatását emberi emlő- és tüdőrák ellen próbálták ki, mind in vitro, mind pedig egerekben. Kimutatták, hogy a PTUTB blokkolta az angiogenezist úgy, hogy gátolta az endotélsejtek proliferációját, amely pedig elengedhetetlenül szükséges az új vérerek kialakulásához. Ez viszont korlátozta a tumor növekedését és a metasztázisok képződését; a tüdő- és emlőrákok növekedése 70–83%-kal csökkent. Ez egy új mechanizmusa a tumornövekedés gátlásának.

Robert Weiss nefrológus professzor, az egyik társszerző hozzátette, hogy a kombinált szernek csak minimális nemkívánatos hatásai voltak, és nem befolyásolta a gasztrointesztinális és a kardiovaszkuláris rendszer működését. „Ez különösen fontos akkor, ha COX-2 gátlókat alkalmazunk, hiszen ezek kardiovaszkuláris kockázatai jól ismertek” – mondta. „Úgy látszik azonban, hogy az sEH gátló blokkolja a COX-2 gátló mellékhatásait.”

Az új anti-angiogenetikus szer megalkotásával a vizsgálat kiterjesztette Judah Folkman, az elismert Harvard Egyetemi kutató munkáját, aki rávilágított az angiogenezis fontosságára a szolid tumorok növekedésében, és ezzel rákellenes gyógyszerek egész sorának kifejlesztését indította meg. A jelen vizsgálat két szerzője, Dipak Panigrahy és Mark Kieran korábban Folkmannal együtt dolgozott a Harvardon.

Bár a mostani kutatás csak a szer rákbetegségben történő alkalmazhatóságára terjedt ki, a szerzők szerint a kombinált szer más betegségekben, például a makuláris degenerációban, a szív hipertrófiájában vagy a neuropátiás fájdalomban is hasznos lehet.

A kutatócsoport egyik tagja még hatásosabb kombinált gátlószereket fejlesztett ki. A szerzők számos betegségben meg akarják vizsgálni az összetevők hatását külön-külön és együtt is: például vesebetegségben, fibrotikus betegségekben, hasnyálmirigy- és vastagbélrákban és köszvényben.

 

Forrás: Newswise

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.