hirdetés

Egyre fiatalabbakat fenyeget a colorectális rák

A colorectális rákok gyakorisága és halálozása egyre csökken az Egyesült Államokban, viszont aggasztó tendencia, hogy arányaiban egyre növekszik a fiatal felnőttek körében.

hirdetés

A colorectális rák a világon a harmadik leggyakoribb rákbetegség, az összes daganatos betegség mintegy 10%-át teszik ki. A fejlett – ellenőrizhető – világban évente közel másfél millió új megbetegedés észlelhető, a betegek mintegy a fele (kb. 700 000 ember) bele is hal daganatába. A 2000-es évek elején az USA-ban a colorectális tumoros betegek átlagos életkora 69 év volt, és csak az esetek kisebb hányada fordult elő fiatalabb felnőttekben. Ez a daganattípus inkább férfiakat érint (54/100 000 férfi, 40/100 000 nő). A főleg idősebbek által szedett aszpirin és az NSAID-ok rendszeres használata csökkenti a gyakoriságot, mivel a tumorok jelentős hányada overexpresszálja a ciklooxigenáz-2 enzimet.

A colorectális daganatok túlnyomó többségének kialakulásában az életkorral növekvő, és jórészt a civilizált világgal összefüggő kockázati faktorok játszanak szerepet: táplálkozás, elhízás, dohányzás, alkohol, gyulladásos bélbetegségek (Crohn-betegség, colitis ulcerosa), és csak néhány, 5%-nál kevesebb daganat jön létre az örökletes genetikai elváltozások következtében (familiáris ademonatosus polyposis, herediter non-polyposus rák). Mivel a daganatok kb. 90%-a 50 éves kor után jelentkezik a szűréseket is rendszerint 50 éves kor fölött javasolják elkezdeni. Ezt a javaslatot azonban érdemes fontolóra venni, hisz egyre gyakoribb a daganattípus előfordulása fiatalabb felnőtt korban.  

A JAMA Surgery-ben 2014. november 5.-én online megjelent tanulmányban a houstoni University of Texas, MD Anderson Cancer Center kutatói rámutatnak, hogy epidemiológiai adatok szerint a colorectális rákok (CRC) incidenciája és halálozása egyaránt már a korábbi életkorokban jelenik meg. Az idősebbkori halálozás csökkenése nagyrészt az 50 éves korban megkezdett szűréseknek köszönhető. Az akár lokalizált, akár regionálisan-, vagy távolra áttétet képzett esetek száma a 20 és a 34 éves kor között kifejezett növekedést mutat.

A tanulmány szerzői a Surveillance, Epidemiology, and End Results (SEER) 1975 és 2010 között regisztrált 393241 colorectális tumoros beteg anyagát dolgozták fel életkor szerint, mégpedig a 20. évnél kezdve, 15 éves periódusokban. Ebből látható, hogy a CRC összes – életkorhoz igazított – gyakorisága 0,92%-al csökkent. A CRC gyakorisága folyamatosan csökken az 50 feletti korosztályban,  a fiatalabb felnőtteknél viszont a gyakoriság folyamatos növekedése észlelhető. A jelenlegihez hasonló ütemű növekedést feltételezve a 20 - 34 éves korosztályban a CRC gyakorisága 2020-ra 37,8%-kal, 2030-ra pedig 90%-kal fog növekedni az eddigiekhez képest. Ez másképpen azt jelenti, hogy 2030-ra az 50 évesnél idősebbekhez képest az ennél fiatalabb felnőttek körében a CRC gyakoriság 131,1%-al emelkedik. A rectosigmoid és rectális tumoroknál hasonló a növekedés, és változatlan növekedéssel számolva a 20 és 34 közötti életkorban 2020-ra 49,7%-kal, 2030-ra 124,2%-kal nő a gyakoriság, a fiatalabb életkorokban az idősebb betegekhez képest 165%-os növekedés fog kialakulni. A 35 és 49 év közöttieknél szintén nő a gyakoriság, de enyhébb mértékben: 2030-ra a colon tumorok 27%-kal, a rectális tumorok 46%-kal szaporodnak.

A tanulmány szerzői szerint hat közül egy colon tumor, és négy közül egy rectum tumor jelenik majd meg 50 éves kor alatt. A jelenlegi szűrési programok nem terjednek ki a fiatalabbakra, akik az esetleges tüneteket is könnyebben veszik és - a familiális polyposisban szenvedők kivételével - nem is mennek rutinszerűen szűrésre, az Affordable Care Act („Obamacare”) bevezetése előtti időszakban sokaknak még biztosítása sem volt. A fizikai aktivitás hiánya, a fokozódó elhízás, de a vörös húsok, a feldolgozott húskészítmények, a „junk food” fogyasztása, zöldségek, gyümölcsök fogyasztásának hiánya szintén emelheti a CRC-k gyakoriságát.

Dr. Kiran K. Turaga (Medical College of Wisconsin, Milwaukee) szerint a CRC gyakoriság emelkedése valóban észlelhető, de egyelőre ennek epidemiológiai okait kell kutatni, és a fiatalabb korosztály kolonoszkópos szűrésének bevezetéséről még korai lenne beszélni. „Fontos megjegyezni, hogy a 20-34 év közötti CRC az összes megbetegedésnek mindössze 1%-át, és a 35-49 közötti CRC-esetek is csak az összes megbetegedés 6,8%-át teszik ki” – jelentette ki Dr.Turaga. „Tudjuk, hogy a CRC-k nem azonosak, lehet, hogy a fiatalabbak CRC-je eltér az idősebb koritól” – töprengett a vizsgálatvezető Dr. Chang, de az biztos, hogy a szükséges további vizsgálatok mellett a differenciál diagnózis felállításakor már gondolni kell a fiatalkori CRC-re is.      

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News

2. JAMA Surgery 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.