hirdetés

Az aszpirin csökkenti a hasnyálmirigyrák kockázatát

Ismert, hogy az aszpirin tartós szedése számos daganatos betegség kockázatát képes csökkenteni, azaz nem csak a kardiovaszkuláris, hanem bizonyos rákos megbetegedések szempontjából is prevenciós hatású.  

hirdetés

A Dr. Harvey A. Risch epidemiológus professzor (Yale School of Public Health, New Haven, Connecticut által vezetett amerikai vizsgálat 2014. június 26-án online megjelent eredményei alapján minél hosszabb ideig szedünk aszpirint, annál jobban csökken a hasnyálmirigyrák kockázata. A 2005 és 2009 közötti időszakban az USA meglehetősen jómódú Connecticut államában 362 betegnél diagnosztizáltak hasnyálmirigyrákot. Az epidemiológiai vizsgálatban a hasnyálmirigydaganatos betegek aszpirinhasználatát összehasonlították az átlagos népességből kiválasztott 690 (daganatmentes) kontroll személy aszpirinhasználatával. A vizsgált személyek 57%-a férfiak, 92%-ban nem spanyol fehérbőrűek voltak, 49%-uk régebben dohányzott, vagy jelenleg is dohányzik, és 19%-uknál a felmérés megkezdése előtti 3 évben diagnosztizáltak diabetest is.

A vizsgálatban résztvevőket részletesen kikérdezték arról, hogy mikor kezdték az aszpirint használni, hány éve és milyen dózisban (alacsony, vagy „szokásos” dózisban) alkalmazzák, illetve jelenleg is szedik-e és ha nem, akkor szedését mikor hagyták abba. Az aszpirin alacsony- ­napi 75 mg és 325 mg közötti dózisait - a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésére használják. A fájdalomcsillapításra és gyulladáscsökkentésre használt „szokásos” aszpirin adagok általában 325 mg-nál nagyobb dózisok, amelyeket naponta többször, akár 4-6 óránként is szednek a páciensek.

Az alacsony dózisú aszpirint szedőknél a hasnyálmirigyrák kockázata az aszpirin-szedés időtartamától függött: minden használati évvel 6%-al csökkent (Odds Ratio: 0,94, 95%CI: 0,91-0,98), a „szokásos” aszpirin dózisok mellett a szedés éveinek számától függően évenként 2%-al csökkent a kockázat (OR: 0,98, 95%CI:0,96-1,01). A hasnyálmirigyrák kockázata nagyobb mértékben csökkent azoknál, akik már 20 évvel a felmérés kezdete előtt kezdték az alacsony dózisú aszpirin szedését a mindössze 3 éve szedőkhöz képest (60% vs 48%). Az is igen érdekes adat, hogy a felmérés előtt 2 évvel abbamaradt aszpirinhasználat esetén a folyamatosan szedőkhöz képest megháromszorozódott a hasnyálmirigyrák kockázata (OR: 3,24, 95%CI: 1,58-6,65). A felmérésben vezető szerepet játszó Risch professzor szerint a hasnyálmirigyrák megjelenése előtt már 2-3 évvel a betegek különböző élettani változásokat észlelnek magukon, pl. megváltozik az ízlelésük. Hajlamosak az aszpirin elhagyására, ezért igen nehéz összefüggést találni az aszpirinhasználat különféle módozatai és a hasnyálmirigyrák kockázata között. Dr. Risch ugyanakkor felhívja a figyelmet az aszpirinhasználat kockázataira is, és arra, hogy minden egyes esetben egyénenként kell mérlegelni az előnyöket és a kockázatokat.

A kardiovaszkuláris betegségek megelőzésére, a vastagbélrák magas kockázata esetére, vagy az egyéb okokból indokoltan adagolt aszpirin egyáltalán nem növeli, hanem éppen csökkentheti a hasnyálmirigyrákos megbetegedés kockázatát. Azon személyek, akiknél a családi felmenők között több hasnyálmirigyrák fordult elő, fokozott kockázatúnak tekinthetők, és ilyen esetekben az alacsony dózisú aszpirin hosszas adagolása javasolható prevenciós céllal.      

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News 

2. Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.