hirdetés

Pitvarfibrillációban az aszpirin nem véd szélütés ellen

A pitvarfibrilláció legsúlyosabb következménye az agyi katasztrófa. A kezelési irányelvek ilyenkor alvadásgátló kezelést tartanak szükségesnek, de sok orvos ezt veszélyesen aszpirin adásával véli megoldani.

hirdetés

A pitvarfibrilláció a leggyakoribb szívritmuszavar, melynek nagy veszélye az agyembólia. A kezelési irányelvek ezért ebben az aritmiában feltétlenül  folyamatos alvadásgátló kezelést tartanak szükségesnek.   

Gregory Y.H. Lip angol professzor és munkacsoportja azt vizsgálta kilenc ország háromezernél több, pitvarfibrilláló betegnél, hogy esetükben a kezelő orvosok milyen kezelést alaklmaznak. Azt tapasztalták, hogy az elmúlt évtizedben az európai szívgyógyászok antitrombotikus kezelési gyakorlata lényegesen jobb lett. Ahol szájon át szedhető antikoaguláns terápiát indítottak, annak 72 %-a (a K-vitamin antagonista) warfarin típusú készítmény volt és csak a betegek 8 %-a kapott valamilyen új típusú orális alvadásgátlót (New Oral Anticoagulants = NOAC), amelyek az anti-Xa vagy a thrombin-gátlása útján hatnak.

“Az, hogy az új típusú véralvadásgátlókat egyes európai országokban ilyen ritkán alkalmazzák, elsősorban az áruk befolyásolja, ezek a szerek egyelőre általában igen drágák és a hatósági támogatás csekély mértékű vagy egyáltalán nem is létezik” – magyarázta Lip professzor.

Pitvarfibrillációban az antikoaguláns kezelés bevezetése a beteg kockázati tényezőitől függ. Az ilyenkor használt skála a CHA2DS2-VASC pontozás, melyben férfiaknál 0, nőknél 1 jelenti az alacsony kockázatot, amikor nincs szükség alvadásgátló adására. Ennél magasabb értéknél a kezelési irányelvek krónikus antikoaguláns terápiát tartanak szükségesnek, mely nálunk –a fenteik fényében általában a szintén K-vitamin antagonista Syncumar adását jelenti (örvendetes tény azonban az új típusú alavdásgátlók befogadása, ezek a szerek májustól pitvarfibrilláció esetén is támogatottan rendelhetők- a szerk.).

A kezelési irányelvek az aszpirin adását pitvarfibrilláló betegek agyi katasztrófáinak megelőzésére sem önmagában, sem más típusú alvadásgátló készítménnyel kombinálva nem ajánják. Ennek ellenére az orvosok gyakran javasolják betegeiknek az aszpirin párhuzamos szedését is, elsősorban akkor, amikor  iszkémiás szívbetegség szerepel a kórelőzményben. A vizsgálat adatai szerint ilyenkor a betegek nyolcszorta gyakrabban kapnak az antikoaguláns mellé aszpirint is.

“Az orvosok túlságosan gyakorta használnak az agyi katasztrófa megelőzésére pitvari fibrillációban aszpirint, amit  az Európai Kardiológusok Társaságának (ESC) terápiás irányelvei az antikoaguláns szerek mellé nem javasolnak. Ez a kombináció nem növeli a terápiás biztonságot, de fokozza a vérzéses szövődmények veszélyét” – foglalta össze a munkacsoport vezetője.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.