hirdetés

A clopidrogel és az aszpirin véd a stroke megismétlődésétől

Egy randomizált, kettős-vak, placebokontrollos vizsgálatban kimutatták, hogy az olyan kínai betegekben, akiknél nagy volt a kockázata a tranziens iszkémiás attaknak (TIA) vagy a kisebb stroke-nak, a clopidrogel és az aszpirin rövidtávú adása csökkentette a korai kockázatot, s biztonságos is volt.

hirdetés

A bármilyen jellegű stroke relatív kockázata az első 90 napban 32%-kal kisebb volt, ha clopidrogelt és aszpirint (Plavix) kapott a beteg, mint ha csak aszpirint kapott volna (p<0,001). Az iszkémiás stroke abszolút kockázatának csökkenése 3,5% volt (7,9%, illetve 11,4%, p<0,0001).

Semmi jele nem volt annak, hogy a kettős trombocitagátló kezelés ne lenne biztonságos – számolt be róla dr. Yongjun Wang a Nemzetközi Stroke Konferencia egyik plenáris ülésén.

A vérzés kockázata a clopidrogel plusz aszpirin mellett 2,3% volt, míg csak aszpirin esetén 1,6% – ez a különbség csak marginálisan volt szignifikáns (p=0,09). A súlyos vérzés kockázata mindkét csoportban 0,2% volt. A vérzéses stroke, a miokardiális infarktus és a kardiovaszkuláris halálozás gyakorisága szintén nem különbözött a két csoportban.

Fontos szempont, hogy a kettős trombocitaellenes terápia haszna a CHANCE (Clopidogrel in High-Risk Patients With Acute Non-disabling Cerebrovascular Events) nevű vizsgálatban korán, a 21. nap előtt mutatkozott meg, ami aláhúzza a korai, akut kezelés fontosságát.

„Még ennél agresszívebb beavatkozásra is szükség lehet TIA vagy kisebb stroke esetén, de ehhez további klinikai vizsgálatokat kell végezni” – mondta dr. Wang, aki a pekingi Tiantan kórházban dolgozik.

Dr. S. Claiborne Johnston, a multicentrikus vizsgálat egy másik kutatója, aki a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem munkatársa, kifejtette, hogy a pozitív eredmények valószínűleg gyorsabb munkára ösztönzik majd az Észak-Amerikában folyó fázis III POINT (Platelet-Oriented Inhibition in New TIA and Minor Ischemic Stroke) vizsgálatot végzőket, akik közé ő is tartozik.

A POINT vizsgálatban a tünetek kezdete után 12 órán belül 600 mg kezdeti adag clopidrogelt kapnak a betegek, majd 90 napon át naponta 75 mg clopidrogelt és 50–325 mg aszpirint. Ezzel szemben a CHANCE vizsgálatban résztvevő 5170 beteget a tünetek kezdetét követő 24 órán belül osztották be véletlenszerűen a két csoportba. Az egyik csoport tagjai 300 mg kezdeti adag clopidrogelt kaptak, majd 89 napon át naponta 75 mg clopidrogelt; az első napon 75–300 mg aszpirint kaptak, majd ezt követően 20 napon át 75 mg-ot, s ezután a 90. napig placebót. A másik csoport tagjai az első napon szintén 75–300 mg aszpirint kaptak, s ezután a 90. napig napi 75 mg-ot; a clopidrogel helyett nekik placebót adtak.

Sok éven át arra intették az orvosokat, hogy stroke esetén ne adjanak clopidrogelt plusz aszpirint, hacsak nincs valamilyen kényszerítő okuk rá, mivel a kombinált kezelés növelheti a nagy és életveszélyes vérzés már amúgy is fennálló veszélyét. Ez a javaslat azonban olyan vizsgálatokon alapult, amelyekben tartósan alkalmazták a kettős trombocitagátló terápiát – mondta dr. Philip Gorelick, a Hauenstein Idegtudományi Központ (Michigan, USA) orvosigazgatója. Dr. Gorelick azt jósolta, hogy egy-másfél éven belül meg fognak változni az irányelvek, és tükrözni fogják az új eredményeket – javasolni fogják e betegekben az aszpirin és a clopidrogel rövidtávú, együttes alkalmazását. Szerinte a standard kezelés 21 napig fog tartani, hacsak a POINT vizsgálat nem hoz másféle eredményt.

A CHANCE vizsgálatban 2586 beteget kezeltek clopidrogellel plusz aszpirinnal, és 2584-et csak aszpirinnal. A betegek mintegy kétharmadának rokkantsághoz nem vezető stroke-ja volt, a többieknek TIA-ja. Az átlagos életkor 62, illetve 63 év volt. A randomizációig eltelt idő átlagos értéke 13 óra volt.

A CHANCE vizsgálatot a Kínai Tudományos és Technológiai Minisztérium finanszírozta.

Forrás: Internal Medicine News

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.