hirdetés

Az aszpirin csökkenti a rekurrens vénás tromboembólia gyakoriságát

Napi 100 mg aszpirin szignifikánsan csökkenti a nagy vaszkuláris események gyakoriságát, de nincs szignifikáns hatása a rekurráló vénás tromboembólia előfordulására – ezt mutatta ki Timothy A. Brighton, a Sidney-i Egyetem munkatársa és kollégái 822 beteg vizsgálata alapján. Az eredményeket az Amerikai Szív Szövetség Los Angeles-i éves találkozóján adták elő, s ezzel egyidejűleg a New England Journal of Medicine november 4-i számában is megjelentek.

hirdetés

Azok a betegek, akiknek kiváltó ok nélküli vénás tromboembóliás (VTE) epizódjuk volt, gyakran az orvosi utasítás ellenére abbahagyják az antikoaguláns terápiát, mivel az kényelmetlen és a vérzés veszélyével jár. Felmerült, hogy a kis dózisú aszpirin ekkor jó alternatíva lehetne.

Az ASPIRE (Aspirin to Prevent Recurrent Venous Thromboembolism) tanulmány olyan betegeken vizsgálta napi 100 mg aszpirin hatását, akiknek kiváltó ok nélküli VTE-jük volt, és abbahagyták az antikoaguláns használatát.

A 822 felnőtt beteg 5 országból, 56 vizsgálóhelyről származott, s 2003 és 2011 között végezték rajtuk a randomizált vizsgálatot, amelynek során felük aszpirint, másik felük placebót kapott, s 4 éven át követték őket. A betegek átlagos életkora 54 év volt, és mintegy felük férfi volt. Az index esemény a páciensek 56%-a esetében proximális mélyvénás trombózis volt, 29%-uknál tüdőembólia és 14%-uknál mindkettő.

A VTE az aszpirin karon 57 betegben (14%) rekurrált, a placebo karon 73-ban (18%). Az évi gyakoriság 5%, illetve 7% volt. Ezek a különbségek nem voltak szignifikánsak (p=0,09). A betegek jellemzőire való korrekció után a VTE előfordulásának kockázati aránya még mindig nem volt szignifikáns (kockázati arány: 0,72, 95%-os konfidencia intervallum: 0,51-1,01; p=0,06).

A két összetett másodlagos végpont gyakorisága azonban szignifikánsan kisebb volt az aszpirint szedők körében, mint a placebót kapókban. Az egyik ilyen végpontot a VTE, a szívinfarktus, a stroke és a kardiovaszkuláris eredetű halál összessége alkotta, s ez 34%-kal volt kisebb az aszpirint alkalmazókban (évi 5% vs. 8% gyakoriság). A másik összetett végpont a VTE, a szívinfarktus, a stroke, a nagyobb vérzés és a bármilyen okú halál összessége volt, s ez 33%-kal volt kisebb az aszpirin karon (6% vs. 9% évi gyakoriság).

A súlyos mellékhatások tekintetében és a nagy, vagy klinikailag jelentős, nem nagy vérzések aránya nem különbözött a két csoportban.

Az eredményeket gyengíti az, hogy a betegek száma kisebb volt, mint ahogyan azt eredetileg tervezték, s mint a szerzők felhívták rá a figyelmet, az ASPIRE tanulmány adatai önmagukban nem voltak elegendők a rekurrens VTE szignifikáns csökkenésének kimutatásához.

Amikor azonban az ASPIRE adatait kombinálták a WARFASA (Warfarin and Aspirin) tanulmányéival, amelyben 402 hasonló beteg vett részt, mint az ASPIRE-ban, akkor erősen szignifikánsnak adódott a rekurráló VTE gyakoriságának csökkenése az aszpirin csoportban (32%) és a nagy vaszkuláris eseményeké is (34%), anélkül, hogy a vérzések aránya nagyobb lett volna, mint a placebo csoportban.

Mint a kutatók összefoglalták, a két tanulmány együttes adatai alátámasztják, hogy mind a rekurráló VTE, mind a nagy vaszkuláris események megelőzésére hasznos az aszpirin adása olyan betegekben, akiknek korábban kiváltó ok nélküli VTE-jük volt.

Forrás: Internal Medicine News

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.