hirdetés

Aszpirin szívelégtelenségben

Egy most publikált tanulmány szerint az aszpirin kis adagban (a megelőzésre is javasolt napi 75 mg-os dózisban) történő alkalmazása keringési elégtelenségben jelentősen csökkenti a mortalitást.

hirdetés

A rendelkezésre álló kardiológiai terápiák alkalmazásával mind több szívbeteget sikerül megmenteni a haláltól, a betegek nagy része viszont a szív teljesítményének károsodása nyomán kialakuló keringési elégtelenség miatt folyamatos kezelést igényel. Mivel ezek az érbetegek kifejezetten hajlamosak atero-trombotikus kórképekre, már korábban is fölvetődött annak a lehetősége, hogy antitrombotikus készítmények adásával próbálják ezeket a szövődményeket megelőzni.

Már korábban, több mint egy évtizede megvizsgálták,  hogyan hat a warfarin és aszpirin együttes adása a vizelethajtó szedésére is szoruló, dekompenzált szívbetegek állapotára. Ez volt a Warfarin/Aspirin Study in Heart failure (WASH), melyben nyitott vizsgálati  elrendezésben, de egyébként randomizáltan kezelt, szívelégtelenségben szenvedő, közel 300 betegeknek 27 hónapon keresztül adtak a szívelégtelenségben alkalmazott gyógyszerei mellé warfarint és/vagy aszpirint.

A kontroll csoport betegei, akik a megfigyelési idő során sem warfarint, sem aszpirint nem szedtek, a szívelégtelenségükre alkalmazott terápián elfogadható állapotban maradtak, miközben főleg az aszpirinnal kezelt betegek közül többeket kellett szív-és érpanaszok, elsősorban a szívelégtelenség romlása miatt fölvenni a kórházba.

A WASH vizsgálatban a résztvevők napi 300 mg aszpirint szedtek, a warfarint pedig a véralvadási mérések eredményeitől függően kapták. A tanulmány következtetése az volt,hogy az aszpirin nem biztonságos szer szívelégtelenségben szenvedőknek.

A most megjelent tanulmányban Margaret Birmingham és munkacsoportja 1476, keringési elégtelenség miatt kezelt betegnek adott kis adagban, napi 75 mg aszpirint, ami a megelőzés végett alkalmazott  aszpirin protect dózisa. Volt egy kisebb csoport, amelyik nagyobb dózist szedett, sőt klopidogrelt is kapott.  

A két évnél is hosszabb megfigyelésben a kis aszpirin adaggal kezelt csoport halálozása a nagyobb adagot szedő, vagy az aszpirinnal nem kezelt, kontroll betegekhez képest 42 %-kal kisebbnek bizonyult. A több aszpirint szedő betegek kórházi felvételének gyakorisága ugyan jobb lett, de a mortalitás nem javult: a kedvező hatás csak a kis aszpirin dózis esetén érvényesült.

Az ír kutatók hangsúlyozzák, hogy ezek az adatok még mindig nem adnak végleges választ arra a kérdésre, hogy szükséges-e szívelégtelenségben az aszpirin terápia és milyen dózisban, de ismét ráirányítják a figyelmet erre a fontos klinikai témára.

 

Forrás: American Heart Journal

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.