hirdetés

A kolorektális rákok KRAS-mutációs státuszának hatása az Avastin-terápia hatékonyságára

Az angiogenezis gátlása az előrehaladott szolid daganatok terápiája során gyakran alkalmazott kezelés. Mivel a vastagbél daganataiban leggyakrabban előforduló onkogén mutáció, a KRAS mutációja hatással van a daganatsejtek által termelt angiogén faktorokra, így tanulmányunkban megvizsgáltuk, hogyan befolyásolja a KRAS-mutációs státusz az Avastin-kezelés hatékonyságát. 2008 óta közel 600 kolorektális daganat KRAS-mutációs státuszát határoztuk meg restrikciós fragmensek kapilláriselektroforézisével, melynek érzékenysége legalább 2,5%. A mutáns mintákban a pontos báziscserét direkt szekvenálással azonosítottuk. A KRAS gén 12. kodonjának mutációs gyakorisága 31% volt, míg a 13. kodoné 6%, azaz összesen a daganatok 37 százaléka volt mutáns. Harmincöt májáttétes vastagbélrákos beteg esetében vizsgáltuk, hogy a daganatok genotípusa (KRAS-mutációja) befolyásolja-e a daganat anti-VEGF antitest-terápiára adott válaszát illetve a betegek túlélését. Log-rank analízis segítségével megállapítható volt, hogy a 16 KRAS vad és 19 mutáns daganatban szenvedő beteg anti-angiogén kezelése utáni progressziómentes túlélése hasonló (8,7±5,7 és 9,2±5,5 hónap). E vizsgálat alapján a KRAS-mutáció jelenléte a daganatos sejtekben nem befolyásolta érdemben az anti-angiogén terápia hatékonyságát. Magyar Onkológia 55:99–104, 2011

Kulcsszavak: kolorektális rák, KRAS, Avastin

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Hegedűs Zita, Barbai Tamás, Tátrai Péter, Hegedűs Balázs, Kiss András, Rásó Erzsébet, Bodoky György
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.