hirdetés

Egyre gyakoribb a kanyaró az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban jelentős növekedést mutat a kanyaró előfordulási gyakorisága. Az áprilisi statisztika szerint közel két évtizede nem jelentettek annyi kanyarós esetet az első negyedévben, mint idén – tájékoztat a járványügyi szervezet.

hirdetés

Az Egyesült Államokban a kanyaró elleni védőoltás 1963-beli bevezetése áttörést jelentett a fertőző gyermekbetegségek elleni küzdelemben. Ha csak az elmúlt két évtized statisztikáját nézzük, a kanyaró elleni vakcinával mintegy 71 millió megbetegedést és 9 millió kórházi ápolást sikerült kivédeni – összegzi a védőoltási program rendkívüli jelentőségét az USA-beli National Center for Immunization and Respiratory Diseasesigazgatója, dr. Anne Schuchat. A védőoltás megjelenése előtt évente hozzávetőlegesen 3 millió kanyarós megbetegedést diagnosztizáltak az Amerikai Egyesült Államokban, mintegy 48 ezer beteg szorult kórházi kezelésre és nagyjából évi 500 halálos áldozatot követelt a kór.

Az Egyesült Államok országos járványügyi és betegségmegelőzési szervezete, a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) a fenti sikerek ellenére most mégis a kanyarós esetek megszaporodására hívja fel a figyelmet. Április közepéig 129 beteget regisztráltak az USA 13 tagállamában, zömmel olyanokat, akik nem kaptak védőoltást. Bár a CDC igazgatója, dr. Tom Frieden szerint külföldről behurcolt megbetegedésekről van szó, az amerikai lakosság nem oltott tagjai körében gyors ütemben terjedhet a fertőzés. Az eddig regisztrált betegek több mint 80 százaléka biztosan vagy valószínűsíthetően nem kapott védőoltást – kétharmaduk saját megfontolásból utasította el a vakcina felvételét. A legtöbb kanyarós esetet Kaliforniában (58), New York City-ben (24) és Washington államban (13) tartják nyilván. A külföldről kiinduló megbetegedések fele a Fülöp-szigetekről ered, ahol idén februárig nagyjából 20 ezer betegről és 69 halálesetről tettek jelentést.

A világ számos országában ma is gyakori kór a kanyaró: világviszonylatban évente mintegy 20 millió megbetegedést és 122 ezer halálesetet okoz. Az Egyesült Államokban tavaly 189, 2011-ben 220 kanyarós esetet regisztráltak. Ez utóbbi az eddigi legnagyobb esetszám 1996 óta, amikor is egy rendkívüli – 50 ezer embert megbetegítő és több mint 100 áldozatot szedő – kanyarójárvány válaszlépéseként a CDC átfogó gyermekoltási programot indított, ingyenes vakcinációs lehetőséget biztosítva a rászorulóknak.

A védőoltási programokkal rendelkező országokban akkor ütheti fel a fejét kanyarójárvány, ha a lakosság egy jelentősebb része úgy dönt, nem él az oltás nyújtotta védettség lehetőségével. Sajnos, napjainkban ez egyre gyakoribb jelenség, noha a szakemberek szerint nincs min csodálkozni. Ha a hatásos védőoltásnak köszönhetően sikerrel győzünk le egy fertőző betegséget, a kór a laikusok szemében mintegy „megszűnik létezni”, és az emberek elfelejtik, mekkora veszélyt jelentett régen – magyarázza dr. Paul Offit, a Philadelphia-i Gyermekkórház Infektológiai részlegének vezetője. Ha a lakosság már nem fél a fertőzésveszélytől, vannak és lesznek olyanok, akik valamiféle téves megfontolásból elutasítják az oltás kínálta prevenció lehetőségét, kockára téve saját egészségüket és másokék is. Haláleseteknek kell bekövetkeznie ahhoz, hogy a védőoltás jelentősége ismét tudatosuljon – világít rá a szakértő.

A CDC ismét felhívja a figyelmet a rendelkezésre álló védőoltások beadatásának szükségességére. A kanyaró (+ mumpsz + rubeola) elleni immunizálást 12 hónapos korban ajánlják, de az első MMR-oltás akár már a gyermek 6–11 hónapos kora között beadható, ha a szülő külföldi utazást tervez a csecsemővel. A védőoltás nemkívánatos hatásai enyhék: jellemzően bőrpír és fájdalom jelentkezik a beadás helyén, amit esetleg fejfájás, fáradtságérzés és rossz közérzet kísérhet.

Ahogy a CDC vezetője rámutat, a védőoltási program nemcsak emberéleteket ment, hanem költségmegtakarítást is jelent: a becslések szerint a kevesebb kórházi kezelés és a kivédett halálesetek révén a vakcináció közel 295 milliárd dollárral csökkenti a közvetlen egészségügyi kiadásokat, míg az így megtakarított társadalmi összköltség 1,38 billió dollárra rúg.

Az Egyesült Államokhoz hasonlóan a kanyaró ma Európában is problémát jelent, három országot – Ciprust, Izlandot és Magyarországot – kivéve. Hazánkban 10 éve nem fordult elő kanyarós megbetegedés, ami az életkorhoz kötött kötelező védőoltási rend következetes végrehajtásának, és így a lakosság szinte teljes átoltottságának köszönhető.

 

Forrás: MedlinePlus

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.