hirdetés

EKG-elemzés - Aberráns vezetés vagy ectopiás ütések?

Egy 76 éves nő két napja tartó köhögés, nehézlégzés és szívdobogásérzés miatt jelentkezett a sürgősségi osztályon. Korábban általában jól volt, bár 10 éve idült obstruktív tüdőbetegségben szenved. Régebben dohányzott, ennek elhagyásakor krónikus köhögése abbamaradt. Aszpirinen és vitaminokon kívül más gyógyszert nem szedett.

A betegen mérsékelt nehézlégzést és gyakori, nem produktív köhögést észleltek. Hőmérséklete 37,3 8C, pulzuszáma 180/perc (szabálytalan), vérnyomása 146/89 Hgmm, légzésszáma 22/perc, oxigénszaturációja szobai levegő belégzése közben 94% volt. Kissé megnyúlt kilégzés mellett a bal tüdőbázison krepitáció hallatszott. A szívhangok gyengék voltak, zörejt nem észleltek. A vena jugularis nyomása normálisnak tűnt, perifériás oedemát nem találtak. EKG-felvételét lásd alább.

Az EKG elemzése

Az EKG 183/perc frekvenciájú, irregulárisan irreguláris ritmust mutat. A QRS-komplexusok keskenyek, kivéve azt a három ütést, amely jobbszár-blokk konfigurációt mutat. Egyértelműen elkülönült P-hullámok nem láthatók, és az időnkénti hosszabb diasztolés szünetek arra utalnak, hogy az alapvonal csak enyhén ingadozik. Ezek az eltérések nagy kamrai frekvenciával járó pitvarfibrillációra utalnak. A diagnózis részben kizárásos alapon állítható fel. Az egyéb lehetőségeket (pl. változó AV átvezetési arányú pitvarlebegés vagy pitvari tachycardia, multifokális pitvari tachycardia) kísérő speciális pitvari hullámformák ebben az esetben nem figyelhetők meg. Ráadásul ezek mindegyike jóval ritkább, mint a pitvarfibrilláció

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
E. William Hancock
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.