hirdetés

Élelmiszer eredetű járvány-ritka okkal

Az élelmiszerrel szervezetbe kerülő ártalmas anyagok több, mint kétszázféle betegséget okozhatnak. A vegyi élelmiszerszennyezés által okozott járványok jellemzője a betegség gyors beállta.

hirdetés

Az MMWR-ben nemrég megjelent beszámoló egy javítóintézetben tapasztalt emésztőrendszeri, helyi járványt mutat be. Nem tudtak azonosítani fertőző etiológiát. Lupcho és munkatársai egy észak-amerikai élelmiszerbiztonsági nyomozás részleteibe avatnak be minket.

2015 október 12-én a megyei egészségügyi hivatal értesítette a Wyoming Egészségügyi Hivatalt egy helyi javítóintézet lakói és személyzete körében megjelenő emésztőrendszeri betegségről: 16 bentlakó hasgörcsökről, gázról, puffadásról, hasmenésről, és böfögésről panaszkodott. A megbetegedettek többségénél a panaszok az intézet étkezőjében tálalt ebédet követő 1-3 órán belül jelentkeztek. A vizsgálat idején mintegy 254 bentlakó és 75 főnyi személyzet tartózkodott az intézetben. A betegség az esetek túlnyomó részében rövid ideig tartott és 24,5 órás medián betegség időtartam (tartomány = 2 óra-14 nap) után teljes volt a felépülés. A rosszullétük beálltának idejét ismerő páciensek (78-ból 48, 62%) több mint fele az október 11-i ebédet követően 1-3 órán belül lett rosszul, ami pontforrás expozíciót enged feltételezni.

Aktív esetvizsgálat folyt október 12-28 között, standardizált kérdőív használatával (telefonon/ személyesen/önkitöltéssel). Súlyos betegségnek azt ítélték, ha bármelyik intézeti lakó vagy a személyzet tagja hányást vagy hasmenést tapasztalt az október 11-12 közti időintervallumban. Kontrollként definiálták azokat az intézeti lakókat vagy a személyzet tagjait, akik október 10-11 között ételt fogyasztottak az intézet étkezdéjében, és nem betegedtek meg. Négy esetben székletmintát gyűjtöttek, melyeket a Wyoming Közegészségügyi Laboratórium tesztelt bélpatogénekre. A személyes interjúk során a lakók azt állították, hogy az október 11-én feltálalt tortilla chipsek vegyszer szagúak és ízűek voltak, ennek ellenére mégis sokan fogyasztottak belőle.

Az emberi székletmintákban vagy az élelmiszer-mintákban nem találtak fertőző hatóanyagot.  Minthogy minden feltálalt ételből hosszabb ideig fagyasztott mintát tárolnak a javítóintézetben, a vizsgálatot végző szakemberek szert tudtak tenni ételmintára minden, ebédre tálalt ételből. A Wyoming Nemzeti Gárda 84. Civil Támogató Csapata gázkromatográfia-tömegspektrometria segítségével vizsgálta a fagyott élelmiszermintákat a lehetséges vegyi szennyeződések és szokatlan hozzáadott anyagok kimutatására és egy privát élelmiszer-vizsgáló laboratórium tesztelte a marhahús, bab, nacho sajt szósz, tortilla chips, valamint spanyol rizs fagyasztott keverékét (összetett minta) bakteriális toxinokra és peroxid szintekre. Nem mutatattak ki semmiféle szokatlan vegyi anyagot, ugyanakkor (egyébként avasság indikátoraként ismert) hexanált találtak a tortilla chips mintában. A hexanál élelmiszer-adalékanyagok, festékek és rovarirtó szerek gyakori összetevője. A privát élelmiszervizsgáló laboratórium megmérte az ebédre feltálalt ételek fagyasztott, összetett mintájának peroxid értékét, amely az avasság egy másik jelzője. Az összetett ételminta peroxidértéke 377 meq/kg volt. A laboratóriumi személyzet tagjai szerint ez  figyelemreméltóan magas érték, de nem tudtak referenciaértékekkel szolgálni az olyan ételminták hiánya miatt, melyeknél a szennyezettség gyanúja nem állt fenn, de megközelítőleg egyidőben állították elő őket, és így kontrollmintaként szolgálhatnának.

A tortilla chipseket egy élelmiszer-elosztó központban vásárolták, a termelési és lejárati dátumok ismeretlenek. A megmaradt tortilla chipset kidobták mielőtt a nyomozók megszerezhették volna vizsgálati célokra. Kevés olyan emésztőrendszeri járványról számoltak be, mely avas élelmiszerrel volt kapcsolatba hozható. Egy indiai esetben avas ételt azonosítottak egy olyan járvány okaként, melyben 80 fő betegedett meg alhasi görcsökre, hányásra, és hasmenésre panaszkodva avas kekszek fogyasztását követően 1,5-2 órával. A kekszek avasságát peroxid teszteléssel állapították meg. A szerzők felhívjál a figyelmet, hogy speciális esetekben a rutin közegészségügyi laboratóriumi vizsgálatok kiterjesztése szükséges a kórok megtalálására. A vegyi élelmiszerszennyezés által okozott járványok jellemzője a betegség gyors beállta.

Forrás: MMWR

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.