hirdetés

A mezőgazdasági gombaölő szerek veszélyei

A mezőgazdaságban használt vegyi anyagok maradványai betakarítás után is a növényeken maradhatnak, és az élelmiszeripari feldolgozás ellenére is potenciális idegkárosító hatásuk lehet. 

hirdetés

A gombaölő szerek nélkülözhetetlenek az élelmiszerek megóvása, továbbá a növénytermesztésben a megfelelő minőség és hozam elérése érdekében. Más növényvédő szerekhez hasonlóan a gombaölőket is nagy területen, széles szórással fújják a termőföldekre, kiváltképp a szőlőtermesztő régiókban, ahonnan az anyag a felvitelt, permetezést követően a széllel továbbterjedhet.

A kalászfuzáriózis elleni védekezésre nagyrészt a triazolt és néhány strobilurin készítményt alkalmaznak. Mivel viszonylag gyorsan rezisztencia alakulhat ki velük szemben, az új vegyszerek bevezetése elkerülhetetlen. A mezőgazdaságban használt vegyi anyagok maradványai betakarítás után is a növényeken maradhatnak, és akár többszöri élelmiszeripari feldolgozó folyamaton átesve is jelentős expozícióforrásként számolhatunk velük. Ugyan relatíve alacsony toxicitási szintet tulajdonítanak ezen vegyületeknek, a triazol hatóanyagcsoport a hormonrendszert befolyásoló hatással gyanúsítható,  a neurotoxikusságukról rendelkezésre álló információk pedig igen szűkösnek mondhatók. Regueiro és mtsai kilenc, az EU által nemrégiben engedélyezett gombaölő szer ― ametoktradin, boszkalid, ciazofamid, dimetomorf, fenhexamid, krezoxim-metil, mepanipirim, metrafenon és piraklostrobin ― toxicitását értékeli egerek tenyésztett agykérgi neuronjain.

 Hét napig tartó in vitro expozíció (0,1–100 µM) dózisfüggő toxikussághoz vezetett az MTT sejtéletképességi tesztben, ami egy kolorimetriás mérési módszer. A strobilurin- hatóanyagcsaládba tartozó krezoxim-metil és piraklostrobin volt leginkább neurotoxikus,  hirtelen megemelte a sejten belüli kalcium [Ca2+] szintet, valamint a mitkondriális membránpotenciál erős depolarizációját eredményezte. Az említett szerek okozta sejtpusztulást MK-801 és verapamil kalciumcsatorna blokkolókkal fordították vissza. Ez arra enged következtetni, hogy az NMDA(N-metil-D-aszpartat)-receptorokon és feszültség-vezérelt kalciumcsatornákon keresztül történő kalcium-beáramlás részt vesz a gombaölő szerek neurotoxicitási hatásaiban. Ezen eredmények kiemelik az említett vegyi anyagok neurotoxikus hatásainak további in vivo vizsgálatának szükségességét.

 

Forrás: Environmental Research

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.