hirdetés

Életfunkciókat mérő okoseszköz rendőröknek és tűzoltóknak

Az FDA július 10-én forgalmazási engedélyt adott a Nonin Medical vállalat Co-Pilot nevű életfunkciókat mérő eszközének.

hirdetés

A Nonin Medical július 10-i közleménye szerint az FDA az orvosi eszközökre vonatkozó 510(k) típusú engedélyt adott Co-Pilot (H500) nevű okoseszközükre. A készüléket elsősorban rendőröknek, tűzoltóknak és a hadseregnek szánják, akik tűzesetek, balesetek, katasztrófák helyszínén vagy a harctéren az eszköz segítségével öt alapvető életfunkciót mérhetnek. Ezek az információk a kiérkező vagy az elsősegélyt telefonon irányító orvos számára kulcsfontosságúak lehetnek. A vezeték nélküli készüléket arra tervezték, hogy szívroham, traumatikus sérülés, szénmonoxid-mérgezés vagy füstmérgezés esetén az áldozat legfőbb vitális paraméterei azonnal megjelenjenek egy képernyőn. A Co-Pilot a beteg kezére és mellkasára helyezhető szenzorainak köszönhetően egyszerre pulzusmérő, pulzoximéter (SpO2), karboxihemoglobin (COHb)- és methemoglobin (MetHb) mérő műszer, egy külön érzékelővel pedig az agy és egyes szövetek oxigénszintjét (rSO2) is képes kijelezni.


A vezeték nélküli Co-Pilot (H500) eszköz képernyőjén egyszerre jelennek meg a mentést segítő adatok

A Nonin Medical igazgatója szerint a Co-Pilot nagy szerephez juthat a COVID-19 járvány elleni védekezés során is, mivel az a tapasztalat, hogy a helyszíni ellátás egyben igen komoly triázs tevékenység is, azaz ha nem feltétlenül szükséges, a beteget nem fogják kórházba vinni. A készülék egyik nagy erőssége pont a csendes hipoxia kimutatása – ennek megléte még olyankor is leolvasható a képernyőről, ha egyébként a beteg nem mutat más tünetet. Mivel a Co-Pilot vezeték nélküli adattovábbítást alkalmaz, a beteghez kiérkező ápoló meg is kérheti a vizsgálandó személyt arra, hogy helyezze fel magának a szenzort, így megtarthatja a betegtől a szükséges védőtávolságot.
A Co-Pilot az első olyan kézi műszer, mely képes az agyi és szöveti oxigénellátottság mérésére. Ez fontos lehet például egy szívroham esetén (az Egyesült Államokban évente 330 ezer szívroham történik kórházon kívül, ezeket csak a betegek 10,6%-a éli túl, és közülük is mindössze 8,3% az, aki neurológiai funkcióvesztés nélkül épül fel).
A gyártó cég várakozásai szerint a Co-Pilot a sürgősségi betegellátásban számos egyéb műszert kiválthat, mivel egy kisebb, könnyebb és egyszerűen használható „minden-egyben” alternatívát biztosít. Jelenleg a mentősök több kisebb eszközt használnak a fenti öt paraméter megállapításához, vagy egy nagyobb, nehezebben szállítható és hordozható, több, mint 8 kg-os defibrillátort.

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:
Nonin Medical’s Portable Measurement Device Cleared
Nonin Medical Announces FDA Clearance of the CO-Pilot™ Wireless Handheld Multi-Parameter System
CO-Pilot™ Wireless Handheld Multi-Parameter System (H500)
FDA approves Nonin Medical’s CO-Pilot wireless handheld multi-parameter system
FDA clears Nonin Medical flagship product
Nonin nabs FDA nod for wireless handheld for first responders to monitor oxygen indicators

hirdetés
Cikk[257648] galéria
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.