hirdetés

Érdemes-e elmenni az ASCO-ra?

A világ onkológusai tradícionálisan személyesen megjelennek az Amerikai Klinikai Onkológusok Társaságának (ASCO) évenkénti találkozóján.

hirdetés

Az ASCO-n évente kb. 30 000 onkológus vesz részt, de minden ilyen nagyszabású rendezvénnyel kapcsolatban felvetődik a kérdés, érdemes-e és lehet-e személyesen értesülni a legmodernebb kutatási eredményekről és klinikai megfigyelésekről. Megéri-e vállalni a fáradságos utazás, annak költségeit, és el lehet-e igazodn a nyomasztóan sok tudományos ülés között?

Sokan vannak azon a véleményen, hogy az ASCO-t semmilyen körülmények között nem szabad kihagyni. Számos kolléga élvezi azt a lehetőséget, hogy kapcsolatba kerülhet az előadókkal, ami felejthetetlen élmény. És ott vannak szociális előnyök is: a kollegákkal, barátokkal való találkozás, a személyes eszmecsere lehetősége a poszter-szekciókon.

 A kolléga beszélt arról, hogy fontos fenntartani a rendeléseinket, az utazás fáradtságos és költségekkel jár, és az ASCO-n ma már nyomasztóan sok tudományos és edukációs ülés van. Azt is elmondta, hogy sokkal termékenyebbnek tartja azt a megoldást, hogy otthon ül, és csak az őt érdeklő témákat figyeli a számítógépén, vagy a tabletjén. Egy másik orvoskolléga pedig arról beszélt, hogy normál esetben a chicagoi szállodai szobájában ülve szokta követni az előadásokat néhány órával azok elhangzása után.

Másokat nyomasztóan a találkozó nagysága és bár az eligazodáshoz elengedhetetlen az idő pontos jóelőre történő beosztása, nyomasztóan hathat, hogy lehetetlen minden olyat meghallgatni, amit szeretne az ember, és az egyes ülések témái néha átfedésben vannak egymással. És mivel számos érdekes téma van, sokszor érezheti az ember azt, hogy valamit hallgat és közben elmulaszt egy azzal párhuzamosan folyó érdekes szekciót. És bár a legtöbb előadás nagyon fontos és érdekes, de nem mindegyik segíti a klinikai gyakorlatot. Az idén folytatódnak a már tavaly is megindított témák: a toxicitások megelőzése, az időleges tüneti kezelések, a terápiák lerövidítése („de-eszkalálása”), a prediktív biomarkerek és az egyéb eszközök használata az adjuváns kezelések megítélésére. Ezen a problémán igyekszik segíteni az előadások élő közvetítése és számos, szinten minden országban megrendezendő Best of ASCO és a Highlights of ASCO (hazánkban a Post ASCO) ülések, ahol az adott téma szakértői foglalják össze és értelmezik szakterületük ASCO-n elhangzott újdonságait és segítenek az új információk mindennapi klinikai gyakorlatba illesztését. 

 

Forrsás: Medscape Oncology

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.