hirdetés

Fenntartható fogyás

Egy új tanulmány szerint a GLP-1 agonista Wegovy előnyei a cukorbetegség, a szívbetegség és a fogyás tekintetében akár négy évig is fennmaradhatnak.

hirdetés

A GLP-1 gyógyszerekről való fokozatos leszokással rendszeres testmozgás mellett megelőzhető a fogyás céljából alkalmazott szerek leállításának gyakori mellékhatása a súlygyarapodás.

A közelmúltban a GLP-1-agonisták (Ozempic, Wegovy) rendkívül népszerű fogyást elősegítő szerré váltak. Egy nemrégiben készült felmérés szerint az Egyesült Államokban minden 8. ember szedett már ilyen gyógyszert testsúlyának csökkentése céljából, és minden 10, ezeket a szereket szedő paciensből 6 cukorbetegségben vagy szív- és érrendszeri betegségben szenvedett. Eredetileg ezeket a GLP-1 agonistákat cukorbetegség és szívbetegség kezelésére használták.

 

A Nature medicine-ben május 13-án megjelent új tanulmány megerősíti, hogy a Wegovy a korábbi becslésekhez képest dupla annyi ideig, legalább négy évig képest fenntartani a testsúlyvesztés eredményét. Ezek az adatott valószínűleg igazak az Ozempicre és más GLP-1-agonistákra is. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) csak a Wegovy alkalmazását engedélyezte testsúlycsökkentésre, de valamennyi GLP-1 agonistát „off-label” igen széles körben használják fogyás céljára.

Mi történik a GLP-1 agonisták szedésének abbahagyásakor?

A GLP-1 gyógyszerek alkalmazásával a beteg eredeti testsúlyának 10-15%-át képes leadni. Az új, SELECT-kísérletként ismert tanulmány szerint a súlyvesztés ennek a tartománynak az alsó határán van, részben a vizsgálati kohorszban mutatkozó eltérések miatt: azok az emberek, akik a gyógyszerek szedésének megkezdésekor túlsúlyosabbak, gyorsabban fogynak. A vizsgálatban több mint 17 000 olyan túlsúlyos vagy elhízott felnőtt vett részt, akik nem voltak cukorbetegek. Az eredmények szerint a placebót szedőkhöz képest 4 év alatt átlagosan a kezdeti testsúly -10,2%-ának megfelelő súlycsökkenés, a derékkörfogaté pedig 7,7 centiméteres. E gyógyszerek szedésekor körülbelül egy év elteltével a fogyás lassulását tapasztalható, amit gyakran Ozempic vagy Wegovy platónak neveznek. Az eddigi tapasztalatok alapján a GLP-1 agonista abbahagyásakor a kiindulási testsúly hamarosan visszatér. Egy másik, nemrégiben készült és az European Congress on Obesity-n május 12-15-én bemutatott tanulmány azonban azt találta, hogy a szemaglutidot szedő betegek az adag lassú csökkentésével képesek voltak fenntartani az elért súlycsökkenést. A The Lancet-ben februárban közzétett dán tanulmány (https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(24)00054-3/fulltext) szerint a gyógyszerek testmozgással való kombinálása révén az emberek a gyógyszerek szedésének abbahagyása után is képesek megtartani a testsúlycsökkentés eredményét. A szerzők is azt tapasztalták, hogy a szemaglutid típusú gyógyszerek (Wegovy, Ozempic) mellett az első egy-másfél évben történik a fogyás, ezt követően a legjobb esetben a betegek már csak fenntartják elért súlyukat. De hangsúlyozzák, a súlyvesztés nem az egészségi állapot javulásának egyetlen mérőszáma. Néha azt látjuk, hogy a testsúly nem sokat változik, de a körtérfogat mérőszámai mégis csökkennek.

 

A GLP-1 agonisták jótékony hatásai

A GLP-1 agonisták a szervezetben természetesen előforduló hormont utánozzák. Lelassítják az étel áthaladását az emésztőrendszerben, így kevesebb étel elfogyasztása nagyobb teltségérzetet eredményez. A GLP-1 gyógyszerek az étvágyat is csökkentik. A több különböző GLP-1 tartalmazó gyógyszerek kissé eltérő módon hatnak a cukorbetegségre, a szívbetegségekre és a fogyásra.

A GLP-1 agonisták közül jelenleg a szemaglutidot tartalmazó Wegovy és Ozempic injelkció, valamint a Rybelsus tabletta, továbbá a liraglutidot tartalmazó Saxenda és a Victoza injekció érhető el. A Mounjaro és Zepbound márkanevű injekciós készítmények tirzepatidot tartalmaznak, amely két bélhormon, a glükagonszerű peptid-1 (GLP-1) és glükózfüggő inzulinotrop polipeptid (GIP) agonistája.

A GLP-1 gyógyszerek az étkezés utáni inzulintermelés fokozásával a cukorbetegség kezelésében is hasznosak. Egyes feltételezések szerint a szív- és érrendszeri kockázati tényezőként számontartott elhízásra és a cukorbetegségre gyakorolt hatáson kívül ezek a szerek közvetlenül a GLP-1 receptorokhoz kötődhetnek a szívben vagy az artériákban, vagy esetleg valamilyen más kritikus célponthoz kötődve csökkenthetik a gyulladást vagy más pozitív módon befolyásolják a szívműködést.

Egy nemrégiben végzett és a NEJM-ben megjelent (https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2307563) vizsgálat eredményei szerint az Ozempicet szedők körében 20%-kal csökkentek a nemkívánatos kardiovaszkuláris események a kontrollcsoporthoz képest.

 

Forrás:

Ryan, D.H., Lingvay, I., Deanfield, J. et al. Long-term weight loss effects of semaglutide in obesity without diabetes in the SELECT trial. Nat Med (2024). https://doi.org/10.1038/s41591-024-02996-7

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.