hirdetés

Férfiakat is tesztelni kell HPV-fertőzésre

A WHO globális felmérése szerint majdnem minden harmadik felnőtt férfi HPV-fertőzött.

hirdetés

A The Lancet Global Health hasábjain szeptember 2-án jelent meg a WHO kutatóinak globális tanulmánya, amely szerint a 15 év feletti férfiak közül majdnem minden harmadik fertőzött legalább egy típusú genitális humán papillómavírussal (HPV), és minden ötödik fertőzött egy vagy több, úgynevezett magas kockázatú vagy onkogén HPV-típussal. Ezek extrapolált adatok, de a becslések rávilágítanak arra, hogy a férfiak milyen gyakran hordoznak genitális HPV-fertőzést. A kutatók az adatok alapján hangsúlyozzák annak fontosságát, hogy a férfiakat is bevonják a HPV-fertőzés tesztelésébe annak érdekében, hogy fokozni lehessen a HPV-vel kapcsolatos betegségek előfordulásának csökkentésére irányuló erőfeszítéseket mind a férfiak, mind a nők esetében.

A szisztematikus áttekintés és metaanalízis az 1995 és 2022 között megjelent tanulmányok alapján értékelte a genitális HPV-fertőzés előfordulását az általános férfi populációban. A globális, összevont prevalencia 31% volt bármely HPV esetében és 21% a magas kockázatú HPV típusok esetében. A HPV-16 volt a leggyakoribb HPV-genotípus (5%), amelyet a HPV-6 (4%) követett.

A HPV prevalenciája magas volt a fiatal felnőttek körében, 25 és 29 éves kor között érte el a maximumot, majd az életkor növekedésével ez az arány stabilizálódott, vagy enyhén csökkent. Az egyesített prevalencia-becslések hasonlóak voltak az ENSZ alábbi egészségügyi nagyrégióiban: Európa és Észak-Amerika, Afrika Szubszaharai övezete, Latin-Amerika és a Karib-térség, valamint Ausztrália és Új-Zéland (Óceánia) területeken. Érdekes módon a Kelet- és Délkelet-Ázsiára vonatkozó becslések feleakkora prevalenciát mutattak, mint átlagosan a többi régió.

A férfiak és nők HPV-fertőzéseinek többsége tünetmentes, de hosszú távú következményekhez és akár halálozáshoz is vezethet, például évente világszerte több mint 340 ezer nő hal meg méhnyakrákban. A férfiaknál a HPV-fertőzés klinikailag általában a végbél és a pénisz körüli szemölcsök formájában jelentkezik, amelyek jelentős morbiditást okoznak és növelik a HPV átviteli arányát. A HPV-fertőzések a péniszt, a végbelet, valamint a szájat és gégét érintő rákos megbetegedésekkel is összefüggésbe hozhatók, amelyek általában a HPV 16-os típusával asszociálhatók. A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (International Agency for Research on Cancer) becslése szerint 2018-ban globálisan csaknem 70 ezer HPV okozta rákos megbetegedés fordult elő férfiaknál.

"A férfiak körében a genitális HPV-fertőzés gyakoriságáról szóló globális tanulmány megerősíti, hogy a HPV-fertőzés mennyire elterjedt. A magas kockázatú HPV-típusokkal való HPV-fertőzés nemi szervi szemölcsöket, valamint szájüregi, pénisz- és végbélrákot okozhat férfiaknál" - fejtette ki Dr. Meg Doherty, a WHO globális HIV, hepatitisz és szexuális úton terjedő fertőzésekkel foglalkozó programjainak igazgatója.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

New study shows 1 in 3 men worldwide are infected with genital human papillomavirus

Global and regional estimates of genital human papillomavirus prevalence among men: a systematic review and meta-analysis

Irodalmi hivatkozás:

Laia Bruni et al, Global and regional estimates of genital human papillomavirus prevalence among men: a systematic review and meta-analysis, The Lancet Global Health (2023). DOI: 10.1016/S2214-109X(23)00305-4

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.