hirdetés

Még mindig kevés a HPV vakcináció

A gyermekgyógyászok és családorvosok körében végzett amerikai felmérés szerint csak a lakosság kis hányada értette meg a vírus és a rák közötti összefüggést.

hirdetés

A Pediatrics c. folyóirat szeptemberi száma azt taglalja, hogyan viszonyulnak az amerikai háziorvosok és gyermekgyógyászok a HPV vakcinációhoz. A  Vaccine Policy Collaborative Initiative 2018 júliusa és szeptembere között végzett e-mailes felmérésében a megkérdezett 302 gyermekgyógyász és 228 családorvos válaszaiból az derült ki, hogy bár legtöbben elbeszélgetnek a szülőkkel a védőoltásról, de félve az elutasítástól, sokan inkább nyitott beszélgetéseket folytatnak, ahelyett, hogy megpróbálnák a serdülők szüleit meggyőzni az oltás hasznosságáról. Pedig a meningococcus és Tdap (tetanus, diphtheria, pertussis) vakcináció mellett a HPV elleni védőoltás is szerepel a 11-12 éves gyermekek számára ajánlott gyermekek védőoltások listában.

 Dr. Alison Kempe (University of Colorado in Aurora) és munkatársai szerint bár a legtöbb orvos ajánlja a 11 és 12 év közöttiek HPV vakcinálását, de sokan nem megfelelő stílusban tárgyalnak a szülőkkel. A gyermekgyógyászok 65%-a, a családorvosok  42%-a mondta azt, hogy csaknem mindig próbál meggyőző lenni, de a gyermekgyógyászok 16%-a és a családorvosok 24%-a saját bevallása szerint nem próbálja rábeszélni a szülőket gyermekük beoltatására, csak elbeszélget velük.

Az American Academy of Pediatrics azt javasolja a gyermekorvosoknak, hogy próbálják határozottabban meggyőzni a serdülők szüleit a HPV vakcináció hasznosságáról, hisz az oltást a serdülőkor kezdetén, még a nemi aktivitás előtt célszerű felvenni, ilyenkor az immunválasz is jobb. A 2018-as National Immunization Survey-Teen szerint a 13 és 17 év közötti amerikai serdülő lányok 69,9%-a, a fiúk 66,3%-a kapta meg az induló adagot, míg a teljes sorozatot a lányok 53,7%-a, a fiúk 48,7%-a vette fel. Az Immunization Practices tanácsadó testülete az USA-ban 2006-ban tett javaslatot a 11-12 éves lányok, 2011-ben pedig a fiúk védőoltására. Egy friss feldolgozás szerint az oltás csökkentette a HPV fertőzések, a súlyos méhnyak elváltozások, az ano-genitális szemölcsök előfordulási gyakoriságát mindkét nem fiataljai körében, de még korai lenne véleményt alkotni a méhnyakrák tekintetében. Ma már a világ 17 országában az oltóprogram részét képezi a fiúk oltása is, míg 68 országban csak a lányokat oltják. A magyar Nemzeti Immunizációs Programnak jelenleg nem része a fiúk oltása. A 7. osztályos lányokat célzó oltóprogram ismertsége 83%-os.

Az amerikai orvosok különböző mértékben ajánlják a védőoltást a serdülő lányok és fiúk számára: a gyermekorvosok 99%-a ajánlja a 15 év fölötti lányok oltását, de csak 83%-ban ajánlják azt a 11-12 éves fiúk számára. A családorvosoknál ez a két szám szignifikánsan alacsonyabb, 90% és 66% az előző sorrendben (P<0,0001).

A felmérés szerint a vakcináció elutasítása a 11-12 éves gyermekek körében gyakoribb, mint nagyobb gyermekeknél. A fiúk szignifikánsan nagyobb arányban utasítják el az oltást: a gyermekorvosok szerint az 50% fölötti elutasítás a 11-12 éve lányok körében 19%, az ugyanilyen korú fiúk körében 23%, a családorvosoknál ezek a számok 27% és 36% volt az előző sorrendben. Többváltozós analízissel mutatták ki, hogy a vakcináció elutasításában vagy elhalasztásában az orvosok nem kellően meggyőző viselkedése, a HPV vakcinálást ajánló megbeszélés nem eléggé kellemes légköre is igen nagy szerepet játszott. A gyermekorvosok 74%-ban javasolták azt, hogy a második adagot 6 hónappal az első után, 25%-ban azt, hogy 12 hónappal az első után vegyék fel. A háziorvosok 88%-a javasolt 6 hónapos intervallumot, 12%-uk pedig 12 hónapot (P<0,0001). Az orvosok szerint a védőoltás elutasításának oka az internetről, vagy az egyéb médiákból szerzett téves információ (a gyermekorvosok 63%-a, a családorvosok 44%-a vélte így), a szülők ellenkezése (45% és 24%), az a vélekedés, hogy a fiúk beoltatása haszontalan (28% és 27%), vallási okok (24% és 28%) Az orvosok kevesebb mint 14%-a gondolta azt, hogy a HPV oltás bíztatást jelenthet a korai és kockázatos nemi életre.

Dr. Ryan Suk (UT Health School of Public Health, Houston, Texas) és munkatársai 2564 férfi és 3697 nő adatait elemezve arra a következtetésre jutott, hogy az USA felnőtt lakosságának kevesebb, mint 30%-a van tisztában azzal, hogy HPV fertőzés anális-, pénisz- és orrgarati tumorokat okozhat. A férfiak jóval kevésbé informáltak a HPV jelentőségéről: a 18 és 26 év közötti férfiak 53,6%-a, a nők 80,3%-a ismerte a HPV vírust, 52,7%-uk és 79,0%-uk ismerte a HPV vakcinációt. Hasonló eltérés volt minden idősebb korosztály férfi és női tagjai között.

Források:

1. Swift D. Physicians still weak on HPV vaccine delivery, despite benefits. Medscpe Medical News. September 16, 2019.

2. Kempe A, O’Leary SR, Markowitz LE, et al. HPV vaccine delivers practices by primary care physicians. Pediatrics. Published online September 16, 2019, e20191475

3. Suk R, Montealegre JR, Nemutlu GS, et al. Public knowledge of human papillomavirus and receipt of vaccination recommendations. JAMA Pediatr. Published online September 16, 2019. doi:10.1001/jamapediatrics.2019.3105.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.